Последиците върху индустрия, ако не бъдат осигурени доставките на газ,

...
Последиците върху индустрия, ако не бъдат осигурени доставките на газ,
Коментари Харесай

Ножаров, БСК: Бизнесът не подкрепя Газпром, но няма други алтернативи

Последиците върху промишленост, в случай че не бъдат обезпечени доставките на газ, ще обиден всички. Енергийните цени са главният фактор, който усилва инфлацията. Последиците ще обиден цялото общество, от позиция на бизнеса ще обиден цели обособени подотрасли. Това сподели в " Денят стартира " Щерьо Ножаров, стопански консултант, Българската стопанска камара.

" Например - при торовите фабрики газта е основа суровина. " Неохим " в Димитровград може непосредствено да спре напълно скоро, което ще повлияе на земеделските цени и питателните артикули. Керамиката може да спре, циментови, металургични фабрики, хартия, химия, стъкларство. Производството на самун даже е обвързвано с газ ", сподели Ножаров.

Ще бъдат наранени и косвени промишлености, с изключение на земеделието през торовите фабрики, строителството от позиция на металите и арматурни железа, което усилва всички цени. Ефектите за стопанската система ще бъдат доста тежки, предизвести икономическият консултант.

Предложението на " Булгаргаз " за нарастването с 60% на газа в действителност е 100% - което е 298 лева Представете си какво значи това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, сподели той.

Асоциацията на работодателските организации, която сплотява 80% от бизнеса желае обещанието на отиващото си държавното управление за обезщетения от цената от 142 лева Бизнесът ще упорства за това, тъй като в противоположен случай изпада в нетърпимост и прогнозите са за съществени съкращения.

Ножаров съобщи, че обстановката с трите танкера е доста неразбираема. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото ползване, а единствено 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и минимум запълненото. Покрива потенциал от 1/6 от потребностите на България, което е незначително количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпросът, предизвести Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде избрана какъв брой е тъкмо, самата договорка не е доказана. Неясна е цената на този газ и дали въобще ще пристигна. Азербайджан също не е опция, тъй като там имаме един привършен потенциал, сподели Ножаров.

Бизнесът няма поддръжка към " Газпром " или към Русия, безапелационен е обаче той. Просто липсват други други възможности и страната не си е свършила работата да ги уточни. България е без енергийна тактика от две години.

" По отношение на " Газпром " се появяват мнения от специалисти за правилото " вземи или заплати ". България може да заплати даже неустойки, че не заплаща газта. България обаче тук може да има възражения, тъй като " Газпром " едностранно промени изискванията за заплащане. Т.е. не е ясно до каква степен " Газпром " би осъдил България. Не се вижда друга опция, от всички вероятни това остава като опция за допълнение на нужните количества. Ако държавното управление предложи друга опция, бизнесът е склонен ", сподели Щерьо Ножаров.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР