Поскъпването, особено на хранителните стоки, стана толкова драстично, че наложи

...
Поскъпването, особено на хранителните стоки, стана толкова драстично, че наложи
Коментари Харесай

Промени ли поскъпването на храните навиците за пазаруване?

Поскъпването, изключително на питателните артикули, стана толкоз фрапантно, че наложи смяна в навиците за извършване на покупки на огромна част от потребителите. От какво се лишаваме и вършим ли по-големи взаимни отстъпки с качеството, поради високите цени ревизираха Нивелина Няголова и операторът Християн Кръстев.

Пред една от огромните хранителни вериги във Варна срещаме семейство Герчеви. Сред покупките им има плодове, зеленчуци, мляко и олио за над 100 лв.. Но макар че и двамата работят, се лишават от някои хранителни артикули.

”Има, да, някои по-скъпи мезета, алкохоли - от това се лишаваме. От главните не, само че с всеки минал месец цените стават все по-високи. Специално за млякото. Вече със 100 лв. не можеш да си купиш същите неща, които можеше да се купят предходната година. Така че в този момент малко повече избираме ”, споделя Георги Герчев.

Семейство Христови са пенсионери. С приходите си те към този момент не могат да си купуват всичко належащо, по тази причина търсят други разновидности.

”Сутринта брах коприва и с булгур си сготвихме. Домати и краставици към този момент ще виждам аз сам, другояче тези домати в този момент хем са скъпи, хем не са вкусни. 60 лв. - бира, картофи и гъби, друго няма, а - и олио!Преди за 30 лв. ги вземахме, в този момент ги вземаме за 60 ”, споделя Христо Христов.

И заплатите, и пенсиите са се нараснали през последната година, само че това не покрива инфлацията, която засегна всички артикули, освен питателните. По данни на националната статистика, за Варна междинната работна заплата при започване на предходната година е била 1420 лв., а в края-1750. Това нарастване не може да компенсира повишаването на храните.

”За последната година млечните артикули са се вдигнали в пъти. Понякога стигат до 60-70 %, като нарастванията от време на време са ежемесечни. В тази връзка даже сме спрели да работим с някои наши снабдители и търсим различни такива ”, изяснява Иван Енев, шеф на хранителен магазин.

Заради съвсем двойното повишаване на питателните артикули от първа нужда, потребителите са трансформирали и навиците си при извършване на покупки, сочат наблюденията на Иван Енев.

”Купуват единствено това, което им е належащо. Покупките, които бяха седмични, към този момент станаха ежедневни. Не се презапасяват с храна ”, допълна той.

Според специалисти, най-голямо повишаване има при яйцата. Цената им се чака да скочи и преди Великден.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР