Поскъпването на водата в Бургас от 1 август с 60

...
Поскъпването на водата в Бургас от 1 август с 60
Коментари Харесай

КЕВР: Поскъпването на водата в Бургас можеше да е по-малко

Поскъпването на водата в Бургас от 1 август с 60 % е можело да бъде по-малко, в случай че водното сдружение е било взело заем за капиталовата си стратегия, а не решило да я покрива със лични средства, обявиха от Комисията за енергийно и водно контролиране във връзка митингите на жителите на града и оповестеното от кмета му желание да апелира в съда решението.

Според регулатора нарастването с 1.625 лева до влизащата в този момент в действие цена от 4.386 лева за кубик вода е можело да бъде с 54 стотинки по-малко.

Преди взимане на решението комисията неведнъж е алармирала районното министерство, " Български ВиК Холдинг ", което е акционер в сдружението и Асоциацията по ВиК – Бургас, че финансирането на неотложни вложения със лични средства на сдружението ще докара до доста висок растеж на цената за потребителите

Неотложните вложения са за присъединението на язовирите " Ахелой " и " Порой " към мрежата на ВиК-то,каквото предписание е дало екоминистерството през декември 2020 година, с цел да се обезпечи вода при суша. Опасността за такава бе необятно обявена от тогавашния екоминистър на ГЕРБ Емил Димитров. За да се причислят язовирите обаче би трябвало да бъдат ремонтирани оборудванията им, в допълнение да се изградят пречиствателни уреди, а за довеждането на водите им до деривация " Китка – Бургас " е нужно планиране и създаване на помпени станции и напорни тръбопроводи с задоволителен дебит.

За всичко това са планувани 46.464 млн. лева, които в показания в края на 2021 година бизнес проект е било записано, че ще бъдат предоставени назаем от принципала на сдружението – ВиК холдинга. Регулаторът изискал да у бъде възложен контракт за заема, само че му било отвърнато, че няма подобен. Така през март водното сдружение трансформира бизнес проекта си и залага към този момент лично финансиране за присъединението на язовирите.

От КЕВР показват, че освен това състояние този разход би трябвало да се впише в първата година на бизнес проекта – т.е. 2022 година, а не да е разсрочено до 2026 година, което би довело до по-малък напън върху цената на водата. ВиК холдингът и районното ведомство били предизвестени за това и се поинтересували има ли аргументи притежателят на сдружението да не финансира плана и координиран ли е бизнес проектът с него. От ВиК холдинга отвърнали, че сдружението им не е длъжно да съгласува със притежателя си своя бизнес проект.

Регулаторът показва, че на публичното разискване на бизнеса проекта и ценовото заявление на ВиК Бургас на 12 юли не са участвали, макар формалните предложения, преставители на районното ведомство, на ВиК оператора или на общината и даже не са показали своите мнения по въпроса.

Комисията отбелязва още, че при идните разисквания на бизнес проектите на ВиК сдруженията за новия регулаторен интервал 2022-2026 година всички заинтригувани страни и институции да поемат ясно своята отговорност пред българските жители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР