Поскъпването на таксиметровите услуги вече започва - в разгара на

...
Поскъпването на таксиметровите услуги вече започва - в разгара на
Коментари Харесай

Такситата започнаха да вдигат цени

Поскъпването на таксиметровите услуги към този момент стартира - в разгара на пандемията. Вдигането на цени бе уредено в дословния смисъл от министъра на превоза Росен Желязков - той подписа разпоредба, с която начална такса би трябвало да е най-малко колкото таксата за километър, умножена по две. 

Досега въпросната разпоредба задължаваше таксиметровите компании да се придържат към ниска стартова такса - ненадхвърляща с повече от 50% цената за 1 км пробег.  В София жълтите коли дотук масово начисляваха 70 стотинки при започване на пътуването - при 77 ст. междинна такса за 1 км разстояние. Сега обаче поради поправката " Желязков "  началната такса ще се изстреля минимум на 1.56 лева. Тези груби сметки за отнасят за дневните пътувания, а нощното возене ще нарастне и повече, тъй като тогава 1 километър пробег коства повече. 

Според нормативната уредба всяка община определя праг и таван за цените на таксиметровите услуги (за изминато разстояние) в съответното обитаемо място, а превозвачите могат да си дефинират цените в тези граници. В София да вземем за пример минималните цени за разстояние е 77 стотинки за километър денем и 88 ст. през нощта, а пределните са съответво 1.30 и 1.60 лева за километър.

Според уеб страницата SofiaTaxi.info, който дава данни за повече от 20 возещи в София компании, към момента единствено две компании имат начална такса над 1 лев  - " Такси за $ " взима 1.95, а " Велир СМ " - 2.40 лева В същото време няколко компании начисляват 59-60 стотинки, само че всеобщата стартова такса е 70 ст. 

 

Промените в Наредбата са в мощ от началото на тази година, само че фирмите имат три месеца за " размисъл " с какъв брой да качат цените си. Крайният срок наближава и някои компании към този момент оповестиха повишаване, други вършат корекции тихомълком, трети евентуално  още умуват.  

„ Йелоу 333 ” е от дребното компании, които известяват клиентите си за идна смяна. От 29 март първична такса се качва от 0.70 на 1.54 лева денем и на 1.76 лева през нощта, гласи известие на уеб страницата. Компанията показва, че не е променяла тарифата си от 2012 година насам, че от този момент се е натрупала 7.1% инфлация и че с идната промяна ще се опита най-малко малко да вдигве заплатите на водачите.

На уеб страницата на " Мегатакси " пък се популяризират с наедрял шрифт " потрес цени " - 77 ст./км дневна цена, 88 ст.км /нощна цена и нула лв. за повикване. По-надолу обаче се вижда, че първичните такси са височки - 2.27 лева през нощта и 2.58 лева денем. 

На уеб страниците на   " Такси С Експрес " и на " Такси за 1 евро " ) съобщения за корекции към момента няма - разценките и на двете компании са: 70 ст.  начална такса, 77 ст. за километър пробег денем и 88 ст. през нощта.  

И на уеб страницата на " Панда такси " си стои старата тарифа - 77 ст. за километър денем и 88 ст. нощем, 55 ст. начална такса и също толкова  - за повикване.

" Окей Супертранс " - една от огромните транспортни компании в столицата, има изобилна информация на уеб страницата си по всякакви въпроси, само че на никое място не се виждат цена за транспортите и  известие за идна промяна на цени.

 

 Министър се чуди за какво подопечното му Летище София подвига такси в рецесия | СЕГА ЗАЩО

Такси-компаниите дежурно се оплакват, че цените им са ниски и мъчно си покриват разноските - изключително при късите дистанции. Въпреки това те не подвигаха цените си - макар че нормативната база и до момента им позволяваше да увеличат началната такса. Под опасността от митинги част от сектора убеди министър Желязков, че той би трябвало да вдигне административно минималната начална такса. И той го направи - с промени в наредбата. Вдигането на минималната начална такса щяло да отстрани нечестната конкуренция и дъмпинга, обясниха от отрасловото министерство.  

За отбелязване е, че Комисията за защита на конкуренцията предпупреди, че поправката в Наредбата ще е неточност и ще е в ущърб на потребителите - всички компании ще вдигнат началната такса, най-вероятно на минимално допустимото равнище, което по никакъв метод не е потребно за конкуренцията. Но Желязков и екипът му не се  впечатлиха от мнението на Комисия за защита на конкуренцията. Обясниха, че началната такса е добер да се вдигне поради насъбраната инфлация, само че най-много с цел да насърчи водачите да не отхвърлят къси курсове.  

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР