Поскъпва ли рязко електрониката по света в обозримо бъдеще? Вероятният

...
Поскъпва ли рязко електрониката по света в обозримо бъдеще? Вероятният
Коментари Харесай

Поскъпва ли рязко електрониката заради САЩ и Китай?

Поскъпва ли внезапно електрониката по света в обозримо бъдеще? Вероятният орговор е „ да “ и повода този път въобще не е в ковид и дефицита на микросхеми. Напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Китай може да провокира повишение на цените на оборудването, съгласно разбор на Nikkei Asian Review.

Китай е най-големият снабдител на редкоземни метали. Поради безкрайните проблеми със Съединени американски щати, цените на тези метали започнаха да се повишават, което е изключително видно при метала неодим. От юни 2020 година до август 2021 година цените на този метал се удвоиха и доближиха 117,3 хиляди $ за звук.

Неодимът се употребява необятно в актуалните технологии. Например, той може да се откри в интелигентни високоговорители, преносими компютри и висококачествени слушалки.

Експертите към момента не виждат предпоставките за възстановяване на обстановката. Негативна прогноза прави пред Nikkei Asia Review висш управител на неназован производител на аудиоустройства от китайския град Дунгуан, Макс Сяо. Той означи, че заради покачването на цените на неодима, брутната облага на компанията му се е сринала с най-малко 20%.

Поскъпването на редкоземните метали съответствува с внезапно нарасналото им търсене. То е предизвикано по-специално от взрива на електрически транспортни средства, а пандемията от ковид способства за това. Потребителите започнаха да купуват повече електроника, която също употребява редкоземни метали, с цел да работят от у дома.

Силна взаимозависимост от Китай

Световният пазар на редкоземни детайли е мощно подвластен от Китай. Към септември 2021 година азиатската страна единствена имаше цялостна верига за произвеждане на редкоземни метали – от рандеман и преправка до доставка на клиенти.

В края на 2020 година Китай контролираше 55% от индустриалния потенциал и 85% от размера на преправка на редкоземни детайли в международен мащаб.

Китайските управляващи нямат безусловно нищо срещу повишението на цените на неодим и други метали. Още през януари 2021 година те оповестиха готовността си за по-строг надзор върху износа на редкоземни детайли, което подсигурява нарастване на цената им.

Политиката на Китай и обтегнатите му връзки със Съединени американски щати засегнаха освен цената на неодима, макар че той към момента е един от рекордьорите във връзка с темповете на повишаване. Неодимовият оксид, един от главните съставни елементи на актуалните електрически мотори и вятърни турбини, е поскъпнал с 21,1% от началото на 2021.

Холмият, метал, употребен в магнити и магнитострикционни сплави за датчици и задвижвания, стана още по-скъп. За същия интервал неговите цени се повишиха с съвсем 50%.

Съединени американски щати недоволстват

Съединени американски щати започнаха намерено да упрекват Китай, че злоупотребява с господстващото си състояние на пазара на редкоземни метали. По-специално, Съединени американски щати припомниха случая, когато Поднебесната империя ограничи износа на такива метали за Япония, заради влошената обстановка през 2010 и 2011 година от териториален спор сред двете страни.

Според американските управляващи, Китай по-късно употребява позицията си, с цел да упражнява политически напън върху Япония.

„ Китай господства в производството и преработката на основни редкоземни метали в света, а също по този начин управлява няколко други основни метала, които са нужни за основаване освен на цивилен и промишлени устройства, само че и на военно и галактическо съоръжение. Предимството на Китай се трансформира в основна разменна монета за Пекин в договарянията му с Вашингтон. Ескалацията на напрежението сред двете свръхсили вероятно ще вдигне цените на тези основни метали в дълготраен проект ”, разяснява Ангела Чанг, анализатор от Тайванския институт за научноизследователски технологии.

Кой ще пострада най-силно

Сред първите, наранени от повишението на цените на редкоземните детайли, с огромна степен на възможност ще бъдат производителите на електронни съставни елементи от сегмента на дребните и междинни компании. Експертите считат, че те ще се сблъскат с първия удар, защото е малко евентуално да съумеят да трансферират увеличените си разноски на световни клиенти като Apple, Dell, HP и Samsung, както и на огромни производители на коли.

„ Цените на медта, алуминия, калая и никела се повишават. Темповете на напредък са високи и не можем да прехвърлим разноските на клиентите си в точния момент, тъй че всичко това се отразява на приходите ни ”, споделя един от участниците на пазара. Неговата компания употребява големи количества мед, алуминий и калай за произвеждане на механични елементи за термични решения, употребявани в смарт телефони, преносими компютри, сървъри и центрове за данни.

Напрегнатото геополитическо състояние обаче не е единственият фактор, който въздейства върху непрекъснатото и бързо повишаване на цените на редкоземните детайли. Интервюирани от Nikei Asia Review специалисти считат повишаването за разследване от развиването на технологиите, като дават за пример 5G устройствата и актуалните коли.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР