Португалия започна от днес облекчаване на коронавирусните си ограничения с

...
Португалия започна от днес облекчаване на коронавирусните си ограничения с
Коментари Харесай

Португалия облекчава мерките. Но предпазливо.

Португалия стартира от през днешния ден облекчение на коронавирусните си ограничавания с отваряне на забавачниците и началните учебни заведения, фризьорските салони и книжарниците, което ще става последователно до началото на май, с цел да се избегне нов пик на епидемията от новия ковид, която удари тежко страната при започване на годината, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки AFP.

" Днес навлизаме в първата фаза на облекчаването на рестриктивните мерки, което би трябвало да е доста внимателно и последователно ", написа в Туитър министър председателят Антониу Коща. " Не може да поемаме опасности и да развалим всичко ", съобщи той. След пик на новите случаи на ковид след новогодишните празници, който претрупа лечебните заведения в страната, държавното управление вкара в средата на януари втори общ локдаун, последван от затваряне на учебните заведения седмица по-късно.

Според проекта апелът за стоене вкъщи ще отпадне едвам след първия уикенд на април. Тогава и ще могат да отворят прогимназиите и терасите на заведенията и да се възобновят визитите на монументи и музеи. Гимназиите, университетите и залите за спектакли ще би трябвало да почакат до 19 април, а заведенията за хранене и спортните зали ще отворят чак при започване на май.

След като в края на януари регистрираше по близо 13 000 новозаразени на денонощие средноседмична стойност, в неделя Португалия регистрира под 600 за пръв път от средата на септември. През уикенда пък броят на приетите в болница с COVID-19 спадна под 1000 пациенти за пръв път от средата на октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР