Португалецът Мариу Сентену ще оглави на 13 януари Съвета на

...
Португалецът Мариу Сентену ще оглави на 13 януари Съвета на
Коментари Харесай

Португалецът Мариу Сентену е новият председател на Еврогрупата

Португалецът Мариу Сентену ще оглави на 13 януари Съвета на финансовите министри на страните от еврозоната. Това взеха решение сътрудниците му в понеделник, когато трябваше да изберат кой да наследи холандеца Йерун Дейселблум за мандат от 30 месеца.

Сентену бе апетитен за любимец в надпреварата, в което се включиха и финансовите министри на Люксембург Пиер Граменя, на Латвия Дана Рейзниеце-Озола и на Словакия Петер Кажимир. При влизането за постоянното съвещание Дейселблум привидно несъзнателно съобщи пред холандска телевизия, " май споделих Сентену - не ме цитирайте ".

Португалецът не съумя да завоюва на първия от трите тура на гласоподаване, за което бяха нужни 10 от 19-те гласа в Еврогрупата. След първото скрито гласоподаване латвийката Дана Рейзниеце-Озола се отдръпна и напред продължиха трима мъже. Популярният измежду десницата словак Кажимир също отпадна. Той написа сутринта в Twitter, че " това е като на първа лябовна среща с другарка - или ще получите целувка, или ще си останете положителни другари ", евентуално давайки удостоверение, че на финала борбата ще е сред Сентену и Граменя. Но възможностите на Граменя бяха по-малки заради това, че Жан Клод Юнкер, дългогодишният министър председател на Люксембург, оглавява Европейската комисия.

Още преди гласуването в Брюксел бе ясно, че новият ръководител на Еврогрупата ще е социалист. Европейската национална партия не издигна собствен претендент, защото одобри претекстовете на европейските социалисти, че така и така десницата в Европейски Съюз към този момент управлява три основни поста - Председател на Европейския съвет (Доналд Туск), ръководител на Европейската комисия и ръководител на Европейския парламент (Антонио Таяни). За представител на този блок се възприема и ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги и се разяснява, че негов евентуален правоприемник след две години може да е Йенс Вайдман, сегашният шеф на Бундесбанк.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР