Порт Морзби/София. Контактът на Австралийската и Тихоокеанската тектонски плочи се

...
Порт Морзби/София. Контактът на Австралийската и Тихоокеанската тектонски плочи се
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресения около Папуа Нова Гвинея

Порт Морзби/София. Контактът на Австралийската и Тихоокеанската тектонски плочи се наблюдава на дължина повече от 4000 км, от рова Сунда, Индонезия, на запад до Соломоновите острови в Тихия океан на изток. В източната част, разпростряла се североизточно от австралийския континент до засичане с източните крайбрежия на Папуа Нова Гвинея, в границата на контакт доминира подпъхване (субдукция) на Австралийската плоча под Тихоокеанската с посока към север, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Именно в източната част на този откъслек в днешния вторник са маркирани няколко трусове, чиито източници са на дълбочини сред 40 и 10 км под повърхността на Морето Бисмарк (данните тук и по-нататък са от Индонезийската национална работа, Геоложки изследвания на Съединени американски щати и Евро-Средиземноморски сеизмологичен център). Силата им поредно във времето се мери с магнитуди: 5.7, 5.1, 5.9, 5.4, 5.3. С изключение на втория трус, останалите са осъществени надлежно в 12:13 на обяд, в 18:05, в 20:40 и в 21:04 локално време (05:13; 11:05; 13:40; 14:04 у нас), и са с съвсем идентичен епицентър. Земетресението с магнитуд 5.1 в 18:03 време в епицентъра е маркирано на 30 км в югоизточна посока.

Най-силните земетресения от серията са усетени едва – от III степен и малко по-силно в град Ангорам, провинция Източен Сепик на към 175 км в северозападната част на Папуа Нова Гвинея, както и в Маданг (365 хил.ж.), административен център на едноименна провинция в Папуа Нова Гвинея, отстоящ на 200 км южно от сеизмичния източник. Повреди няма.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР