Породата булдог започва кървавото си начало от Англия. Тези симпатични

...
Породата булдог започва кървавото си начало от Англия. Тези симпатични
Коментари Харесай

Булдог - разновидности и особености

Породата булдог стартира кървавото си начало от Англия. Тези симпатични кученца произлизат от бойни мастифи, които са били докарани на английските острови от римляните и са били употребявани в известен кървясъл спорт, в който са се биели с бикове.

В днешно време обаче булдогът единствено леко прилича предците си по външен тип. А цялата жестокост, която е показвал в арените за боеве? Безследно изчезнала.

С времето булдогът се е разграничил в редица типове, само че във всички тях отличителните му черти си остават налични, а характерът му е съвсем еднакъв.

Външен тип на булдог

Булдозите не могат да бъдат комплицирани с друга порода. Те са кучета със междинен растеж и натъртено тяло. Муцуната им е дребна, а главата им е солидна и съвсем квадратна. Имат необятни плещи и гърди, с дебели и здрави крака.

Козината на булдога е права, къса, мека на досег, гладка и лъскава. Главата му е покрита с огромни бръчки и той има две разхлабени гънки към гърлото (от челюстта до гърдите), с цел да образува по този начин наречената гуша.

Козината на булдозите обгръща необятна гама от цветове: бежов, светлобежов, тигров (със или без лимитирани бели петна), бял, светлокафяв (бледо кремаво до светлокафяво, бледожълто или жълто червено) или цветен (големи петна от два или повече цвята). Чисто черните булдози се срещат рядко и не се харесват изключително.

Характер на булдозите

Булдогът е разговорлив и благ, само че и самоуверен, което го прави отличен надзирател. Той е отзивчив и спокоен и се схваща както с хора, по този начин и с други животни. Учи се постепенно - било то на команди или трикове - само че един път научи ли нещо, не го не помни. Булдозите не лаят доста - нормално самият им външен тип плаши неприятели.

Темпераментът на булдога се въздейства от редица фактори, в това число приемственост, тренировки и социализация. Кученцата с приятни темпераменти са любопитни и игриви, подготвени да се приближат до хората и да бъдат държани от тях.

Както всяко куче, булдозите се нуждаят от ранна социализация (още от кутрета), която включва излагане на доста разнообразни хора, гледки, звуци и прекарвания. Честите гости, разходките из оживени или шумни паркове или даже по по-тихи улици с познати лица ще трансфорат булдога ви в приветливо и доброжелателно куче.

Грижи за булдог

 Американски булдог

Козината на булдога би трябвало да се реши най-малко един път на седмица с твърда четка. Лицето му би трябвало да се забърсва деликатно всеки ден, като би трябвало да се почиства и сред гънките. Много е значимо да се подсушава кожата сред гънките, с цел да не се протрие. Ако забележите, че това се случва с вашия булдог, е най-добре да попитате вашия ветеринар за рекомендации за козметика, която да облекчи протриването и да защищити домашния ви любим и за в бъдеще. Също изключително значимо е откакто почистите лицето на булдога си, да намажете носа му с вазелин, с цел да го запазите мек и да го предпазите от това да стане изсъхнал и люспест.

Козината на булдога не пада чак толкоз доста, тъй че в случай че намерите време да го решите повече от един път на седмица, това доста ще понижи космите, които намирате по облеклата и мебелите си.

Другите неща, на които би трябвало да обърнете внимание, са грижата за ноктите и зъбите на кучето. Подрязвайте ноктите на булдога си един път или два пъти месечно. Ако можете да чуете тропането им по пода, това значи, че са прекомерно дълги.

Четкайте зъбите му най-малко два-три пъти седмично - всекидневно е най-добре - с цел да премахнете зъбния камък и всевъзможни бактерии.

Започнете, когато вашето кученце е напълно малко, тъй че той да свикне с това.

Докато полагате тези грижи, проверете за рани, обриви или признаци на зараза като зачервяване, подутина или неспокойствие на кожата в ушите, носа, устата, очите и по стъпалата. Ушите би трябвало да миришат хубаво, без прекомерно доста ушна тиня в тях, а очите би трябвало да са бистри, без зачервяване или тайни.

Булдозите са едва дейни у дома и не изискват доста извършения (макар че всеки ден би трябвало да се разхождат, с цел да не надебелеят). Тази порода избират спокоен метод на живот - след към 15 минути игра те са подготвени за сънливост. Това ниско до умерено равнище на сила прави булдог подобаващ за всеки вид дом.

Заради сплесканото си лице булдозите не се усещат добре в извънредно топло или студено време. Дишат тежко, когато им е горещо, и не се оправят добре с топлината.

Булдозите също не стават за плувци. Масивните им глави ще ги пернат мигновено към дъното.

Хранене на булдог

Препоръчително на ден количество: 1/2 до 2 чаши висококачествена храна за кучета дневно, разграничена на две хранения.

Колко яде вашият булдог, зависи от размера му, възрастта, метаболизма и равнището на интензивност. Както при хората, всички кучета се разграничават и всяко има разнообразни потребности. Едно мощно интензивно куче би имало потребност от много повече храна, в сравнение с едно, което съвсем не помръдва от дивана.

Качеството на кучешката храна, която купувате, също има значение - колкото по-добра е храната, толкоз по-малко от нея ще засити кучето.

Доста е елементарно да прехраните булдога си, само че затлъстяването при кучето ще добави в допълнение напрежение в ставите му, тъй че не трябва да му се разрешава да дебелее. Поддържайте булдога си в добра форма, като мерите храната и му я давате два пъти дневно, вместо да я оставяте в купичката му от самото начало.

Отношение на булдог към деца и други домашни любимци

Приятният характер и размери вършат булдог отличен сателит за деца, даже и напълно дребни. Булдогът ще изтърпи доста от игрите на дребните деца и просто ще отиде някъде другаде, в случай че се умори да бъде унизен.

За да сте по-сигурни, постоянно учете децата си по какъв начин да приближават и допират кучета и постоянно контролирайте взаимоотношенията сред кучета и дребни деца, с цел да предотвратите ухапвания или дърпане на уши или опашки. Особено значимо е едно дете да бъде научено, че не трябва да се доближава до куче, което спи или яде, а още по-малко да се пробва да вземе храната му.

Със своята тиха и другарска природа булдозите също се схващат добре с други домашни любимци, като да вземем за пример котки и други кучета. Те обаче могат да бъдат по-малко общителни към непознати кучета.

Най-известните видови булдог:

1. Английски булдог

- Височина: 31-40 см

- Тегло: Мъжките доближават 24-25 кг, а женските 22-23 кг

- Продължителност на живота: 8 години

2. Френски булдог

 Френски булдог

- Височина: 30см

- Тегло: Мъжките доближават 10-13кг, а женските 9-10 кг

-Продължителност на живота: 10-12 години

3. Австралийски булдог

- Височина: Мъжките доближават 46-51 см, а женските - 44-48 см

- Тегло: Мъжките тежат 28 до 35 кг, а женските тежат от 23 до 28 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

4. Американски булдог

- Височина: Мъжките доближават 55-70 см, а женските - 52-65 см

- Тегло: Мъжките тежат 32 до 54 кг, а женските тежат 27–45 кг

- Продължителност на живота: 16 години

5. Стар британски булдог (Olde English Bulldog)

- Височина: Мъжките доближават 43-51 см, а женските 40-48 см

- Тегло: Мъжките тежат 27 до 36 кг, а женските тежат 22-31 кг

- Продължителност на живота: 11+ години

6. Миниатюрен британски булдог

- Височина: Мъжките доближават 27-35 см, а женските 25–33 см

- Тегло: Мъжките тежат 11 до 18 кг, а женските тежат 11-17 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години, макар че женските живеят по-дълго

7. Алапахски булдог

 Алапахски булдог Снимка: pinterest

- Височина: 61 см

- Тегло: Мъжките тежат към 47 кг, а женските към 34 кг

- Продължителност на живота: 12-15 години

8. Долинен булдог

- Височина: 31 до 64 см

- Тегло: 23 до 57 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

9. Каталула Булдог

- Височина: Около 61-66 см

- Тегло: 34 до 46 кг

- Продължителност на живота: 10-14 години

10. Викториански булдог

- Височина: Мъжките доближават 43-48 см, а женските 41-48

- Тегло: Мъжките тежат към 32-34 кг, а женските - от 25 до 30 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР