Поредното вълнуващо откритие относно извънслънчева планета вече е факт! Учени за

...
Поредното вълнуващо откритие относно извънслънчева планета вече е факт!
Учени за
Коментари Харесай

Учени откриха за пръв път колко е дълго денонощието на извънслънчева планета!

Поредното вълнуващо изобретение по отношение на извънслънчева планета към този момент е реалност!

Учени за пръв път съумяха да измерят продължителността на денонощието на планета, която се намира отвън нашата Слънчева система и обикаля към друга звезда. Става въпрос за планетата Бета пикторис Б. Оказа се, че нейното денонощие е извънредно малко. Между времето, когато ние отиваме на работа и се връщаме (ако работният ни ден е осем часа), цяло денонощие би отминало на планетата Бета пикторис Б. Това е забавно – осем часово денонощие на въпросната планета! Тя се върти извънредно бързо към оста си!

Денонощието на Бета пикторис Б е доста по-кратко от това на всяка планета от нашата Слънчева система. На Земята денонощието продължава 24 часа, толкоз е почти денонощието на Марс (само с 37 минути по-дълго от земното), на Юпитер е 10 часа.

 ESO Beta Pictoris

Планетата Бета пикторис Б през погледа на художник. Image credit: ESO L. Calçada/N. Risinger

Планетата Бета пикторис Б се намира на разстояние към 63 светлинни години от нас и е със седем пъти по-голям размер от най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Тя прави една обиколка към своята звезда за 20-21 земни години, толкоз продължава една локална година.

Тази планета също по този начин стана известна при започване на 2014 година, откакто стана ясно, че астрономи благодарение на обсерватория “Джемини ” и новия инструмент “Джемини Планет Имиджър ” са съумели да я снимат непосредствено:

 Beta Pictoris Image

Инструментът “Джемини ” е направил директна фотография на планетата Бета пикторис Б! Звездата в центъра е засенчена, с цел да не пречи на снимането на планетата (долу вдясно).Photo credit: Gemini/Christian Marois, NRC Canada

Установяването на околоосното въртене е направено от инструмента CRIRES на телескопа Very Large Telescope.

Учените също по този начин имат концепция какви изводи могат да бъдат направени от това, което знаем до този миг за околоосното въртене на планетите. Те считат, че има връзка сред размера и продължителността на денонощието. В Слънчевата система наподобява, че колкото по-голяма е дадена планета, толкоз по-бързо се върти към оста си. Възможно е това да е универсално предписание. Но въпреки всичко учените поучават към момента да сме деликатни и да не бързаме с безапелационните изводи. До този миг знаем за продължителността на денонощието единствено на планетите в нашата Слънчева система, а отвън нея – единствено на Бета пикторис Б. Трябва да бъдат направени още наблюдения и измервания.

Инфо: ESO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР