Поредно поскъпване на природния газ ще има от септември, като

...
Поредно поскъпване на природния газ ще има от септември, като
Коментари Харесай

Поскъпването на газа от септември може да е повече от предвижданите 17%

Поредно повишаване на природния газ ще има от септември, като то може да е малко повече от предвижданите в този момент 17 %. Последните калкулации на "Булгаргаз " и енергийния регулатор са правени с данни отпреди две седмици, а през този интервал борсовите цени на синьото гориво не престават да се усилват.

Какво още стана ясно по време на днешното публично разискване на цените. Цените на европейските газови пазари не престават да се покачват и то доста, като доближават рекордни равнища за последните години - споделя изпълнителният шеф на "Булгаргаз " Николай Павлов, съобщи БНР.

Данните демонстрират, че в границите на едногодишен интервал цените на синьото гориво на европейските тържища са скочили 10 пъти. Причината - по-голямото търсене в резултат на възобновяване на стопанските системи, изключително тази на Китай, накъдето се насочват по-големите количества освен тръбен, само че и полутечен газ, достигал преди този момент до Европа. Към това прибавяме и изпразнените складове, поради траялата по-дълго зима на Стария континент, с цел да стигнем до цени на европейските газови пазари за доставка през септември - 44 евро на мегаватчас.

А всичко това оказва въздействие и върху цените у нас, които се чака през септември да бъдат малко по-високи от 17%.

"Въпреки тези рекордно високи цени на газа на европейските газови пазари "Булгаргаз " съумява да предлага на българския консуматор цени, доста по-ниски. Прогнозната цена на "Булгаргаз " за септември месец се чака да е близо или над 20% по-ниска от осреднените цени на европейските газови хъбове за доставка през месец септември " - споделя Павлов.

А в бъдеще въпреки всичко може да има опция за някакво поевтиняване на газа, стана ясно от думите на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов: "Суровият нефт е значима съставния елемент на първо място за цената на природния газ, който ни се доставя от Азърбейджан, само че в една степен, може и по-малка, само че въпреки всичко значима за природния газ, който ни се доставя от "Газпромекспорт ". За цената на петрола имаше един доста значителен спад и предстоящото стартиране в деяние на "Северен поток 2 " се твърди, че това ще докара до понижаване на цената на природния газ на европейските газови хъбове " - споделя ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР