Поредно лято плажовете „Корал“ и този край Алепу са във

...
Поредно лято плажовете „Корал“ и този край Алепу са във
Коментари Харесай

Нарушения по Черноморието: „Корал“ и Алепу – отново на фокус


Поредно лято плажовете „ Корал “ и този край Алепу са във фокуса на публичното внимание.

Казусът „ Корал “

Община Царево разгласи, че ще апелира в съда заповедта на екоминистерството за оповестяването на залива „ Корал “ за предпазена околност. Намерението за създаване на къмпинг на различен емблематичен плаж на юг – Шофьорският плаж, към този момент е " замразено ".



В отпускарския юли плажът на „ Корал “ е цялостен с летовници. Камен е измежду така наречен му " пазители ". Казва, че по цяло лято живее там и следи по какъв начин в последните години екоравновесието на плажа се възвръща.

Според Васил Гюров от сдружението " Да запазим Корал " един от претекстовете за оповестяването на залива за предпазен е той фактически да остане подобен.

Предстоящата възбрана обаче ядоса риболовците поради ограничаването в предпазената околност да не навлизат моторни лодки от март до октомври.



" Ограничават ни нашия занаят, нашите обичаи, без никой да те осведоми. Районът на корабоплаване на дребните лодки е 500 м. Те лимитират една линия от 700 м. Откъде да минат тези лодки, през брега ли? Защото някой е решил, че този плаж е негов и желае да почива. Едно време имаше Бай Тошо, в този момент различен си намерения, че е същият “, споделя Йордан Каракашев от рибарско съдружие „ Царево “.

Според локалната власт заповедта е противоконституционна и лобистка.

" Парадокс е, че тази заповед продължава да се крие. След като всичко е толкоз хубаво, за какво я крият? Защо не я забележим? Ние не знаем в последна сметка какво написа в нея. Единственото, което желаем, е първо да забележим тази заповед, да спрат да я крият. После да я обсъдим, тъй като тя е извънредно неточна и когато решим в действителност да пазим природата, фактически да я пазим, а не да изпълняваме задачата на един доста дребен кръг хора ", разяснява Кметът на община Царево Георги Лапчев.

Казусът „ Алепу “

Трийсетина километра по на север, край Шофьорския плаж на места са сложени палатки и каравани. За желанието за екокъмпинг свидетелстват единствено табела и част от ограда.



От общината в Созопол обясниха, че ще обмислят дали да издадат позволение за монтаж едвам след позитивно мнение от екоинспекцията.

Сигнал против екокъмпинга в общината не е постъпвал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР