Поредният основно ремонтиран теснопътен локомотив вече е готов за движение.

...
Поредният основно ремонтиран теснопътен локомотив вече е готов за движение.
Коментари Харесай

Четвърти теснопътен локомотив е основно ремонтиран в локомотивно депо Септември

Поредният главно ремонтиран теснопътен локомотив към този момент е подготвен за придвижване. Локомотив 75 009 е предпоследният от създадените в Германия и доставени през 1965 година дизелови локомотиви за междурелсие 760 мм, които са и най-мощните по рода си в света. Той е изцяло възобновен след повече от 10 години излизане от употреба. Това е четвъртият главно ремонтиран теснопътен локомотив през последните 2 години с помощта на усърдната работа на чиновниците в локомотивно хранилище Септември. В момента в депото е почнала работа по възобновяване на още един трайно спрян от придвижване локомотив от същата серия.

В началото на 2022 година се чака да бъде подготвен и напълно обновеният и осъвременен локомотив 77 002, по който се работи в локомотивния цех „ Експрес Сервиз " ООД, след което да стартира възобновяване и на 77 009.

Чрез осъществяването на ремонтната стратегия на БДЖ и възобновяване на теснопътни локомотиви и вагони ще бъде обезпечен нужния преносим състав за обслужване на теснолинейката, с който да се отговори на нарасналото търсене към пътуванията по атрактивната теснопътна линия Септември - Добринище.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР