Нови правила при сделките с имоти и коли вече са

...
Нови правила при сделките с имоти и коли вече са
Коментари Харесай

Нови правила при продажба на кола или имот

Нови правила при покупко-продажбите с парцели и коли към този момент са в действие у нас, след признатите промени в Данъчно - застрахователен процесуален кодекс - Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които са в действие от 03.05.2024 година

Измененията плануват отпадането на декларациите за липса на непогасени обществени отговорности, с които жителите са длъжни да се снабдят и да ги показват при прекачване на недвижими парцели и моторни транспортни средства. Проверката за такива отговорности към този момент ще се прави от нотариуса по електронен път или, в стеснен брой случаи, от съдията по регистриране. Според тези промени нотариусите и съдиите по регистриране към този момент ще носят солидарна отговорност за отговорностите, дължими от жителите при неспазване на условията на закона.

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени заявления на жителите годишно с ефикасна инспекция в действително време за съществуването на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, ще увеличи сензитивно събираемостта на приходите в бюджета, изясняват от Нотариалната камара.

Нотариусите ще имат далечен достъп до осведомителните системи на Национална агенция за приходите, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси, допълват от камарата. Той ще се осъществя взаимно от дирекция “Информационни системи и електронно ръководство ” и IT експертите на Нотариалната камара.

Изградения електронен продан на информация е новаторско решение за електронна административна процедура, която покачва ролята и отговорността на нотариуса при покупко-продажбите с недвижими парцели и моторни транспортни средства.

" Тези нововъведения основават в допълнение работа за медиаторите за покупко-продажбите с недвижими парцели и най-много за нотариусите. Основната тежест идва при нотариусите, които влизат във функционалността на събирачи на налози за сметка на страната ", съобщи Антон Андонов, брокер в организация за недвижими парцели пред Българска национална телевизия.

Новите правила слагат покупко-продажбите под въпрос. " Ако нотариусът откри, че има такива отговорности - те би трябвало да бъдат погасени незабавно или да бъде записан нов час и да бъде основана нова организация за договорка ", добави Антон Андонов.

Ако нотариус изповяда договорка на човек със отговорности към страната - ще бъде персонално виновен.
" Тези промени фактически внасят напрежение в нашата работа, защото нотариусът би трябвало дейно да ревизира за съществуването на обществени отговорности, подлежащи на обществено осъществяване - не както до този миг страните представяха заявления. Ние сме персонално виновни. Това значи, в случай че една санкция за едно пътно нарушаване не се заплати, тогава нотариусът би трябвало да я заплати от личния си джоб ", разяснява Димитър Танев, ръководител на Нотариалната камара.

Направени небрежно промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс преди 10 дни също внесоха ужас в бранша. Редактираният текст изисква повторна информация и от арбитър по вписванията. " Притеснявам се, че ще има закъснение на договорката, тъй като по моя информация към момента съдиите по регистриране не са подготвени със съответната техника, компютри, нямат електронни подписи и това може да извърши закъснение ", добави Димитър Танев.

Специалистите поучават справките за отговорности да се правят по-рано от деня на договорката, като това е допустимо посредством уеб страницата на Национална агенция за приходите.
" Ние ще съветваме клиентите и ще оказваме помощ те да извършат електронни информации или да вадят удостоверения по член 87 имат ли или не отговорности няколко дни преди договорката ", съобщи Антон Андонов, брокер в организация за недвижими парцели.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР