Поредни данни на безпристрастната статистика разбиват мита, че въвеждането на

...
Поредни данни на безпристрастната статистика разбиват мита, че въвеждането на
Коментари Харесай

Открити врагове на еврото са първи по инфлация в ЕС

Поредни данни на безпристрастната статистика разрушават мита, че въвеждането на еврото ще докара до внезапен скок на цените. И това се удостоверява от наблюденията на Евростат към 1 декември 2023 година.

Според специалистите инфлацията на годишна база е най-висока в Чехия и Унгария - страни, които даже не възнамеряват да преминат към общата европейска валута в околните години.
В същото време Хърватия, която влезе в еврозоната на 1 януари 2023-а и за която се вихреше лъжлива акция за ужасяващо повишаване, има тъкмо подобен показател на потребителските цени, какъвто е регистриран и в България - нарастването на годишна база е 5.5 на 100. За съпоставяне при " първенците " на Европейски Съюз Чехия и Унгария инфлацията е надлежно 8.0 и 7.8 %.

В данните на Евростат прави усещане, че цените са нарастнали доста повече в страните от Източна Европа.

В челната десятка на Европейски Съюз по повишаване влизат Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Полша, България, Хърватия, Словения, Естония. Така беше и в предните месеци. И в действителност в числата няма особена изненада, а естествена икономическа логичност - демонстрира се резултатът на " догонването ", при който страните с по-ниски ценови нива бързат да се изравнят с другите. Още преди години български икономисти предупреждаваха, че таман затова на страната ни ще й е мъчно да извърши инфлационния аршин за влизане в еврозоната.

В същото време в " скъпите " страни за цените няма доста площад за повишаване. В Белгия, Нидерландия, Финландия, Люксембург да вземем за пример годишната инфлация е сред 0.3 и 2 на 100.

Разбира се, в обособените страни има и характерни фактори, които въздействат на цените. Прави усещане, че прибалтийското трио се разделя по инфлационния индикатор - Естония е с 4.2%, по-близо до другите източноевропейски страни, до момента в който в Литва и Латвия цените за година са се вдигнали едва като в " Стара Европа " - надлежно с 2.3 и с 1.1 %.

Така или другояче, " класирането " на Хърватия е красноречиво - страната, която влезе в Еврозоната преди 11 месеца, има по-ниска инфлация от страни като Унгария, където държавното управление не ще да чуе за еврото и се опита да " бори " повишаването с ценови тавани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР