Поредната пролетна кампания за проверки на пазара започват инспектори от

...
Поредната пролетна кампания за проверки на пазара започват инспектори от
Коментари Харесай

Проверки на пазара заради 15 март - Деня на потребителя

Поредната пролетна акция за инспекции на пазара стартират инспектори от Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Повод за акцията е Световният ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март. Проверките са в цялата страна, вършат ги инспектори на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ (ГД НП) при ДАМТН.
Проверки се вършат повече от 11 следващи години. Кампанията и през 2020-а е под егидата на Министерството на стопанската система. Ще стартира на 13.03.2020г. и ще продължи до 24.03.2020г. Нейната цел е дейно и ефикасно подкрепяне на потребителите, за обезпечаване и гарантиране на безвредното потребление на закупените артикули. Инспекторите на организацията ще наблюдават предпочитано за безвредното разпространяване в комерсиалната мрежа на промоционални артикули и артикули в ниския ценови диапазон.
Тази година ще се ревизират електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, персонални защитни средства, офис техника, газови уреди и други Ще се гледа и дали електрически уреди извършват критериите за енергийна успеваемост.
При определяне на несъответствия по време на акцията, инспекторите на ДАМТН ще подхващат съответните законосъобразни дейности.
Миналата година инспекторите на организацията са направили инспекции на 573 разнообразни артикули. Сред тях са били: 203 детски играчки; 200 електрически уреди; 21 машини за домашна употреба; 53 персонални защитни средства; 63 радио-съоръжения; 10 продукта за строителството; 8 уреди под налягане; 6 типа пиротехнически изделия; 7 типа електроуреди са проверявани във връзка с енергийна ефективност; тествани са били и 2 типа газови уреди.
При 64 % от тестваните артикули са били открити несъответствия. Без директива за приложимост са били 251 типа продукта, без маркировка за сходство са били 91 типа артикули, с други несъответствия са били 20 типа продукта.
Съставени са били 171 акта за определяне на административни нарушавания (АУАН) на обща стойност 85 250 лева Издадени са били и 64 заповеди за прекъсване разпространяването на несъответстващи артикули.
Сред най-честите нарушавания, които инспекторите на организацията са установили са били: липса на съдебна експертиза маркировка, която демонстрира, че продуктът е създаден според одобрените европейски стандарти; липса на указания на български език; липса на декларация за сходство, за артикули, при които тя е задължителна; липса на наложителните предупредителни текстове, свързани с безвредната употреба; неявяване на превод на български език на предупредителните текстове за безвредна употреба; липса на информация за название и адрес на виновния икономическия оператор, което е изключително значимо за следене произхода на продукта.
Вижте още:
Стартират инспекции по магазините в цялата страна
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР