Поредната нагла измама... Просто далавера, грубо и нагло отношение към

...
Поредната нагла измама... Просто далавера, грубо и нагло отношение към
Коментари Харесай

Как Русия ще отвърне на „зърнената измама“ на Запада

„ Поредната нагла машинация... Просто спекулация, жестоко и безочливо отношение към тези сътрудници, поради които сякаш е направено всичко това “. Такава остра оценка направи съветският президент Владимир Путин във връзка осъществяването на така наречен зърнена договорка - съглашение за експорт на украинско зърно за " гладуваща Африка ". Какво стана?

Журналистите и специалистите не са привикнали да виждат Путин да покачва звук или да прави прочувствени избрания. Още по-изненадваща за мнозина беше речта на съветския водач на Източния стопански конгрес. Реч, в която президентът беше извънредно корав за резултатите от зърнената договорка, подписана сред Москва и Запада.

Припомняме, че на 22 юли Русия и Украйна (поотделно) подписаха съглашение с Турция и Организация на обединените нации под гаранции от Запада по отношение на процедурата за експорт на украинско зърно. През всичките предходни месеци западните медии писаха, че без украинското зърно (съставляващо няколко % от международния обем) най-бедните страни сякаш ще гладуват, че Африка и Азия няма да имат задоволително пари, с цел да купуват храна заради внезапно нарасналите цени.

Тогава Русия отстъпи пред сътрудниците си - не европейските, несъмнено, а африканските и близкоизточните. „ Направихме всичко, с цел да подсигуряваме износа на украинско зърно и, несъмнено, изхождахме от обстоятелството, че се срещнах с водачите на Африканския съюз, с водачите на африканските страни и им дадох обещание, че ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме техните ползи и ще допринесем за износа на украинско зърно “, сподели Владимир Путин.

Успоредно с това беше реализирано съглашение, че по едно и също време с деблокирането на износа на украинско зърно от черноморските пристанища, останали под контрола на Киев, Западът няма да пречи на износа на съветски храни. Да, по това време нямаше наказания против съветското зърно, само че Западът вкара разнообразни ограничавания върху процесите на обезпечаване на самия експорт.

„ Сред тях е отводът да се дават банкови гаранции и заеми на купувачите на съветско зърно, отводът да се застраховат сухотоварни кораби и впрочем. Тези ограничения са от помощен темперамент, само че са доста значими, защото опростяват процеса на експорт. В случая с Русия беше належащо да се разработят и разгласяват ясни пояснения за банките и застрахователните компании, които да им разрешат да се откажат от необятното пояснение на антируските наказания ”, изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро „ СОНАР-2050. “

В последна сметка Западът просто измами всички. На първо място, тъй като гладуващите Африка и Азия съвсем не получаваха украинско зърно.

„ Ако изключим Турция като страна медиатор, тогава всичко, съвсем цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в разрастващите се и най-бедните страни, а в страните от Европейски Съюз. Според Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, която включва единствено подкрепяне на най-нуждаещите се страни, са били натоварени единствено два кораба. Да подчертая, че единствено два от 87, а 60 000 тона храни от два милиона тона са изнесени с тях. Това са единствено три %, които се изпращат в разрастващите се страни. Искам да кажа, че както доста европейски страни са работили като колонизатори през предходните десетилетия и епохи, те не престават да работят и през днешния ден. За следващ път просто излъгаха разрастващите се страни и не престават да мамят “, възмути се Владимир Путин.

Според президента западните страни в тази обстановка „ мислят на първо място за личната си кожа, за своите ползи – не им пука, крият се зад ползите на разрастващите се страни, само че вършат всичко само в личните си ползи “. И в действителност, в действителност цялата история с износа на зърно от Украйна беше не от филантропичен, а от бизнес темперамент.

„ Всички го заслужиха, като се изключи Русия. Западът получи евтина царевица и фуражни зърна, които са му нужни за изхранването на добитъка. Турция завоюва политически точки. Киев направи пари на своите фермери - зърнопроизводители: първо прекупвачите, свързани с киевските управляващи, смъкнаха цените на зърното, по-късно се възползваха от обстоятелството, че зърнопроизводителите останаха без оборотни средства и купиха зърно от тях. Впоследствие е продадено по борсови цени. В същото време Алексей Вадатурски (украински олигарх, в спалнята на чиято къща в Николаев се твърди, че е влетял " Калибър " ) беше отхвърлен от украинския пазар на агропромишления комплекс, което направи допустимо изземването на зърно от силозите му “, изяснява Иван Лизан.

„ Това, което виждаме, е следващата очевидна машинация. Не става въпрос за нас, това е машинация на интернационалната общественост, машинация на сътрудниците в Африка, в други страни, които имат остра потребност от храна. Това е просто спекулация, жестоко и безочливо отношение към тези сътрудници, поради които това сякаш е направено “, прочувствено изясни Владимир Путин на събралите се на Източния стопански конгрес политици, специалисти и публицисти от източните страни.

Имаше обаче и друга машинация - тази, която се отнасяше до премахването на бариерите пред износа на съветско зърно. „ Сключването на договорката докара до спад в цените на зърното - търговците на фондовите тържища започнаха да се успокояват, решавайки, че проблемите с храните са решени. И тогава се оказа, че е проблематично да се изнесе съветско зърно “, споделя Иван Лизан.

Според западните медии предлагането на съветско зърно през юли-август 2022 година е намаляло с 22% по отношение на същия интервал на предходната година. „ Формално глобите са анулирани за нашите торове, както и за храните, само че в действителност има ограничавания. Това е толкоз хитро проектирана и комплицирана обстановка, когато няма директни наказания против нашите артикули, само че има ограничавания, свързани с логистика, чартър на кораби, парични преводи и застраховки. Много от тези детайли на ограничавания остават “, сподели Владимир Путин. И в случай че съгласно президента, с помощта на напъните на Организация на обединените нации, някои ограничавания върху товарите са отстранени, други остават. И никой няма да ги смъкна.

В тази обстановка Владимир Путин даде да се разбере, че Москва може да откаже да удължи зърнената договорка (сключена, припомняме, през юли за четири месеца).

„ Може би би трябвало да помислим за ограничение на износа на зърно и други храни по този маршрут. Със сигурност ще се съветвам по тази тематика с турския президент Ердоган, тъй като ние с него разработихме механизъм за експорт на украинско зърно, на първо място, дублирам, с цел да помогнем на най-бедните страни “, закани се съветският президент Западът.

И тази опасност е напълно действителна. Още през юли съветският външен министър Сергей Лавров даде да се разбере, че Русия не би се съгласила на договорка, в случай че казусът с деблокирането на износа на съветски артикули не беше решен. „ Едно е, когато публицисти и представители на браншови асоциации приказват за машинация, а друго е, когато шефът на външното министерство и президентът стартират да приказват за това. Ако Западът не извърши отговорностите си в близко бъдеще (а той не възнамерява да го направи), тогава договорката или ще бъде прекъсната, или Русия ще откаже да я удължи след 120 дни от датата на нейното сключване “, споделя Иван Лизан.

Според специалиста тази празнота ще бъде от изгода единствено за Русия. „ Развалянето на договорката ще подтиква цените, ще ободри търговците и в това време ще накара купувачите да извърнат внимание на съветското зърно. Но те по този начин или другояче щяха да му извърнат внимание, заради загубата на половината от зърнената годишна продукция от Украйна. Просто щеше да се случи по-късно, другояче, в случай че договорката беше прекъсната предварително, щеше да е допустимо да се минимизират загубите на зърнопроизводителите “, продължава Иван Лизан.

В същото време вероятно спиране на договорката може да има доста по-сериозни последствия за Запада, в сравнение с просто прекъсване на бизнеса им с украинско зърно.

Все повече специалисти в Съединени американски щати и Европейски Съюз пишат, че Западът ще би трябвало да договаря с Владимир Путин по украинския въпрос - и то при съветски условия. Очевидно някои от тези съглашения - по-специално за денацификацията и демилитаризацията на Украйна - ще бъдат изпълнени след известно време.

Просто казано, би трябвало да има несъмнено равнище на доверие сред страните. Когато Москва в края на 2021 година - началото на 2022 година предложи на Запада такова съглашение, имаше вяра, че Съединени американски щати и Европейски Съюз ще изпълнят поетите писмени задължения (за разлика от устните обещания да не се уголемява НАТО на изток, които западните сътрудници дадоха на Съветския съюз). Сега е явно, че даже писмените съглашения нямат стойност за тях.

И тогава поражда въпросът: защо би трябвало да се контракти Русия? И с кого? „ Зърнената спекулация “ унищожи остатъците от доверие сред Русия и Запада.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР