Поредна многофамилна жилищна сграда в Бургас ще придобие нов облик,

...
Поредна многофамилна жилищна сграда в Бургас ще придобие нов облик,
Коментари Харесай

Санират с европейски средства бургаска жилищна сграда

Поредна многофамилна жилищна постройка в Бургас ще придобие нов образ, а с въведените ограничения за енергийна успеваемост нейните жители ще спестят пари. Адресът й е ул. " Хан Крум " №11. Намира се в непосредствена непосредственост до Старата поща.

На 16 октомври 2012 година в сутеренен етаж на същия блок се взриви вграден трафопост. Инцидентът по знамение се размина без жертви, защото поради усетена миризма и първоначални гърмежи от инсталацията множеството поданици се изтеглиха в точния момент. Тогава по самодейност на кмета Димитър Николов старите вградени трафопостове в Бургас бяха преместени отвън постройките, към този момент настрана се построяват и новите.

Блокът на ул. " Хан Крум " №11 е въведен в употреба през 1961 година Ремонтът се случва посредством интензивността на притежателите, финансиране от Оперативна стратегия " Региони в напредък " и административната поддръжка на Община Бургас.

Блокът не има статут на единична недвижима културна полезност, само че попада в охранителната зона на Старата поща, която е архитектурно-строителна недвижима културна полезност с категория " ансамблово значение ". По-малката част от него е с въведени ограничения за енергийна успеваемост, а сега тече обновяването на останалите жилища от входове А, Б и В. Одобреният капиталов план включва осъществяване на топлинно уединяване на външни стени и покрив, замяна на дограма и осветителни тела, както и утвърдени от Национален институт за недвижимо културно завещание фасадни решения.

Бургас продължава да трансформира и усъвършенства своя образ, посредством обновлението на стотици остарели здания. Финансирането за тези действия идва главно по две посоки. На първо място - националната стратегия за енергийна успеваемост, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, населявани от 40 000 души. Очаква се съответна информация за нейното продължение тази година.

Втори сериозен източник на обществени средства за такива планове е Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година Тя е за по-малки постройки, с до 35 обособени жилището в тях. И по тази стратегия Община Бургас е сътрудник на притежателите, помагайки с администрирането на процеса на всички равнища.

Именно с европейско финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие” тече или скоро ще започва обновяване на над 20 остарели здания в Бургас, една от които е упоменатият блок. Проектите ще се извършват до 2022 година

Община Бургас още един път благодари на притежателите на остарели частни здания за положителното партньорство, тъй като без тяхното предпочитание и подпомагане такива планове няма по какъв начин да се осъществят.

Уточняваме, че и националната, и европейската стратегия сега са затворени за кандидатстване. Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, с цел да продължим дружно да променяме и обновяваме Бургас!

Скоро ще съобщим и кои са идващите притежатели на остарели здания по основните улици в центъра, подкрепили личната самодейност на Общината, наречена " Нов живот за старите фасади ".

Едно е несъмнено - през идващите години ще виждаме по какъв начин архитектурното влияние на Бургас става все по-впечатляващо.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР