Поредна безпринципна коалиция се роди в навечерието на изборите за

...
Поредна безпринципна коалиция се роди в навечерието на изборите за
Коментари Харесай

Марешки прави коалиция от аутсайдери

Поредна безпринципна коалиция се роди в навечерието на изборите за Европейски парламент. Леви земеделци и десни остатъци от разпадналия се Реформаторски блок се сдружиха с Веселин Марешки и партията му "Воля " за общо явяване на европейския избор през май.

В четвъртък (24 януари) аптечният необут разгласи "широка коалиция ", в която с изключение на личната му групировка влизат още Земеделски съюз "Александър Стамболийски " на изключения от парламентарната група на "БСП за България " Спас Панчев, в този момент самостоятелен народен представител, и Народна партия "Свобода и достолепие ", с водач някогашният заместник-министър на защитата Орхан Исмаилов. Към шарената компания от политически новобранци се причисли и "Обединена социалдемокрация " на Йордан Йорданов, която до предварителните парламентарни избори през 2017-а беше съдружен сътрудник на Българска социалистическа партия. Но както знаем, Корнелия Нинова разчисти тези, които не носят добавена стойност на социалистите. Партията на Исмаилов пък беше в Реформаторския блок при втория управнически мандат на Бойко Борисов, а след това се коалира с ДОСТ на Лютви Местан за вота през 2017 година.

Новата коалиция ще се назовава "Воля - българските патриоти " и най-вероятно ще се опита да открадне електорат от "Обединени патриоти ". Четирите партии са подписали съглашение да са дружно до идващите президентски избори. Марешки разгласи, че обединението е отворена и за други обединения.

Орхан Исмаилов изясни, че е влезнал в това обединяване, тъй като модерният цивилен национализъм бил да обединяваш хората, а не да буташ хора на границата, намеквайки за акцията на водача на НФСБ Валери Симеонов на предходния избор. От своя страна Марешки добави, че патриотичната концепция до момента е била узурпирана от хора във властта, които лъснали. По думите му нямало значение дали новата коалиция била разположени вляво или вдясно, партиите в нея ги обединявало родолюбието.

Земеделецът Спас Панчев пък напряко призна, че се събирали дружно, тъй като прагът от 5,8 на 100 бил мъчно реализуем за независими дребни обединения. Локомотивът явно е Марешки, който се надява да ги изтегли, откакто той самият се похвали, че разчита на огромния си персонален рейтинг. Ето за какво точно той щял да е лидер на листата, което не означавало, че ще е евродепутат, в случай че въобще имат подобен - можело да отстъпи мястото си на различен.

Проучване на социологическата организация "Тренд ", което бе огласено също на 24 януари, даде на Марешки нищожните 1,6 на 100.

Основните послания, които четирите партии припознават като общи, са: обучение, опазване на здравето, сигурност, европейски приходи, очистване на монополите, отбрана на ползите на българските земеделци, работещи закони и приемливост.

"Европейските институции имат потребност от смяна в следните направления - по-малко администрация, безкомпромисни ограничения против корупцията, повече независимост за страните членки и почитание на идентичността и националното достолепие на всяка една страна ", сподели още водачът на "Воля ".

Неотдавна председателката на френската партия "Национален общ брой " Марин Льо Пен припозна за собствен българския сътрудник Марешки и пристигна в София, с цел да засвидетелства поддръжката си за "Воля " на евроизборите.

Междувременно стана известно, че аптечният необут е предложил и на Съюз на демократичните сили да влезе в обединението, само че преди ден основният секретар на съюза Илия Лазаров оповести, че синята партия няма да се явява на евровота с "Воля ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР