Поредицата от разочароващи данни за еврозоната и растящите опасения за

...
Поредицата от разочароващи данни за еврозоната и растящите опасения за
Коментари Харесай

Залозите срещу еврото се множат

Поредицата от разочароващи данни за еврозоната и растящите опасения за здравословното положение на международното стопанство предизвикаха хеджинговите фондове и други спекуланти да натрупат съществени залози против единната европейска валута. На борсата в Чикаго при започване на април чистите къси позиции в евро са били 99.184 договора - най-големият брой от декември 2016-а, демонстрират данните на организация "Блумбърг ".

Увеличението на отрицателните позиции в евро съответства с низходящата проверка на така и така притеснителния показател, следящ интензивността в промишления бранш на Германия. Износът от страната също се е свил много по-съществено от упованията през февруари, съгласно формалните статистически данни. Италианското държавно управление смъкна на 9 април тазгодишния целеви растеж на Брутният вътрешен продукт до 0.2% от в началото заложения един %. А растежът на еврозоната евентуално ще се охлади до 1.2% след 1.8% през 2018-а.

Неизвестността към BREXIT оказва спомагателен напън върху еврото. Но - парадоксално, не е повлияла на икономическия напредък на Острова. Националната статистическа работа на страната разгласи на 10 април (точно преди изключителната среща на британския министър председател Тереза Мей с водачите на Европейския съюз в Брюксел), че Брутният вътрешен продукт на Англия е повишен с 0.3% в интервала от декември 2018-а до февруари 2019-а по отношение на предходните три месеца. В резултат на което английският паунд се задържа удобно над 1.30 щ. $ и в късната следобедна търговия на 10 април се разменяше против 1.3080 $.

Еврото пък потегли надолу след формалното заседание на управителния съвет на Европейската централна банка в средата на седмицата. На него банкерите взеха решение да не трансформират досегашните равнища на лихвените проценти на еврозоната (0% съществена рента, 0.25% краткосрочната кредитна рента и минус 0.4% лихвата по депозитите) най-малко до края на 2019-а. И да запазят паричните тласъци, до момента в който стопанската система на района продължи да се охлажда.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги акцентира, че геополитическата неустановеност подяжда стопанството на еврорегиона. Сценарият за напредък през второто полугодие е подложен на съществено тестване от низходящата проверка на МВФ на международния растеж и от новите закани на Вашингтон да вкара мита върху европейски импорт за 11 милиарда щ. $. Драги подсказа, че с изключение на на политиката на нулеви и негативни лихви ЕЦБ ще разчита и на дълготрайните заеми за банките в борбата против икономическия спад.

Тази композиция от неподходящи фактори допускат по-нататъшно поевтиняване на еврото, счита Дерек Халпени - началник на европейското звено за пазарни изследвания в MUFG Вank. Японската банка е намалила прогнозата си за цената на единната европейска валута към щатската от 1.20 на 1.16 щ. $ за едно евро към края на 2019-а. Английската "Барклейз " също предвещава по-нататъшна уязвимост на еврото - с претекст, че данните за индустриалния артикул на еврозоната, които ще бъдат оповестени на 12 април, ще покажат спад на интензивността на бизнеса през февруари.

В късната следобедна европейска търговия на 10 април еврото се разменяше против 1.1255 щ. $.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 3335 млн. евро (6522 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.7% дял от купената и продадена валута.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР