Пореден сблъсък между бивши управляващи и опозиция по темата газ.

...
Пореден сблъсък между бивши управляващи и опозиция по темата газ.
Коментари Харесай

Подсигурени ли са газовите доставки или не - темата отново скара управляващи и опозиция

Пореден конфликт сред някогашни ръководещи и съпротива по тематиката газ. Министърът в оставка Александър Николов съобщи в Денят стартира с Георги Любенов, че има разполагаем природен газ, а идната стъпка е да се вземат такива решения, които да създадат разноските за него обществено търпими.

Николов сподели още, че идващото държавно управление ще вземе дефинитивно решение какво ще се случи с контрактуваните 7 танкера със синьо гориво. На бирифинг по-късно от Герб отвърнаха, че държавното управление в оставка не е осигурило метод, по който да бъдат разтоварени контрактуваните танкери с полутечен газ. Лидерът на партията Бойко Борисов прикани държавното управление в оставка да провежда неотложно обществен конкурс за доставки на газ за България.

В ефира на Българска национална телевизия енергийният министър в оставка разгласи, че има доста разновидности за деяние за 7-те контрактувани танкера със синьо гориво. Това включва потреблението на различни трасета за доставка или препродаване на количества. Договорът бил с американска компания.

" Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, но извънредно грозно! Всъщност, в случай че има някой по-добро решение - от самото начало сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на различни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени назад или продадени с облага за сдружението ", изясни Александър Николов.



Според Делян Добрев от ГЕРБ обаче, не било ясно дали е подписано съглашение за доставка на този газ, тъй като срокът бил до 28 юли. След това той сподели писмо, изпратено от " Булгаргаз " до Българския енергиен холдинг, съгласно което няма налично достатйчно количество газ за октомври,ноември и декември в размер на сред 2 и 3 милиона мегават часа за всеки от месеците

" И още в идващото изречение се споделя, че за този интервал трите танкера биха задоволили търсенето в България с 1 милион. т.е., на нас не ни стигат сред 2 и 3, а вероятно от танкерите ние ще имаме 1 милион " Ако се откри къде ще бъде разтоварен -защо няма да се откри къде тъй като те не купиха потенциала в терминала в Ревитуза ", посочи Добрев.

Лошото ръководство е причина за задълбочената енергийната рецесия, уточни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Писмата на " Булгаргаз " демонстрират цялостния неуспех. Пълен неуспех демонстрират и всичките им ходения до Баку. И скърбя, само че единствено за няколко дни щях да се схвана с Ердоган и да приключим тематиката. "



Първият закон на новото 48-о Народно заседание да бъде за 100 % диверсификация от " Газпром " ще упорстват ог ГЕРБ

Природният газ от дълго време не е енергиен запас, а политически инструмент, сподели енергийният министър като коментар на думите на съветския дипломат, че доставките на газ могат да незабавно да бъдат възобновени.

" Последното предложение по отношение на съществуващия и към момента деен контракт сред Булгаргаз и Газпромекспорт е от страна на " Булгаргаз " към " Газпром износ ". Няма нещо, което " Булгаргаз " да можеше да направи в допълнение, посочи Николов.

Според него за момента Европа не може да се оправи без " Газпром износ ". Диверсификацията на доставките обаче е значима за България в дълготраен проект, макар че при настоящия в този момент контракт страната има релативно добър баланс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР