Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на

...
Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на
Коментари Харесай

Предизборни дебати: ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха идеята за коалиция

Пореден избирателен спор в ефира на NOVA. В студиото на „ Здравей, България” представителите на листи Деница Сачева от ГЕРБ, Димитър Данчев от Българска социалистическа партия и Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи разясниха настоящи тематики и показаха предизборните си обещания.

Кой би трябвало да ръководи през идващия мандат?

“Нашата визитка са нашите резултати, които сме постигнали в границите на този мандат – 20 % нарастване на Брутният вътрешен продукт, 40 на 100 нарастване на минималната работна заплата и междинната работна заплата, 70 % нарастване на пенсиите, двойно нарастване на учителските заплати и над 300 хиляди непокътнати работни места по време на пандемията. Това са действителни резултати. Нашето обръщение е „ Работа, работа, работа”. Ние се занимаваме с работа, а не с обещания”, съобщи Деница Сачева.

„ Искаме да управляваме, тъй като ГЕРБ не се оправят. За три мандата на ГЕРБ България продължава да е най-бедната страна в Европейски Съюз, с най-ниските приходи, с една от най-лошите системи на опазване на здравето, с огромен брой нефункционално необразовани, които излизат от учебните заведения, с най-мръсния въздух, с голяма корупция и с най-големи ограничавания на медийната независимост. ГЕРБ демонстрираха, че умеят да разрушават държавността, само че не са в положение да създадат нужните секторни промени. Само Българска социалистическа партия е опция на ГЕРБ и може да победи ГЕРБ. Имаме цялостна подготвеност за ръководство на страната с готови фрагменти и ясна и съответна стратегия по браншове, която дава решение на проблемите на хората”, уточни Димитър Данчев.

„ Движение за права и свободи е потвърдила, че е партия на развиването и на концепциите. Разбира се, вота ще го забележим на 4 април. Това кой ще ръководи ще го реши българският суверен. Движение за права и свободи има една стратегия, която е наречена „ Ускорено догонващо икономическо развитие” и тя е база за рестарт на държавността и търсене на консенсус сред политическите сили за целите на страната. Каня и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия с техните стратегии да потърсим консенсуса за целите страната, с цел да може най-накрая България да излезе от калта. А кой ще ръководи – това ще го решат българските жители. Необходим е разговор – в случай че го намерим, то ще се образува и съответното управление”, съобщи Джейхан Ибрямов.

Предложения за справяне с пандемията

“Виждате, че доста параметри на пандемията са непредвидими, заради това, че има разнообразни варианти и проблеми с имунизациите. Математическите модели са сложни за следване, тъй като непрестанно дават отклонения. Това, което прави държавното управление е, навреме да реагира и да се вземат ограничения, които да са свързани като с опазването на здравето, по този начин и със опазване на социално-икономическата конюнктура в страната. Трудно е да се ръководи, тъй че да бъде предвидимо. За самото държавно управление е мъчно да планува всички опасности, само че считам че сме съумели да намерим нужния баланс”, съобщи представителят на ГЕРБ.

„ Трябва да се постави край в хаоса на ръководството на рецесията и да се уточни ясно кой каква отговорност носи. ГЕРБ трансферираха отговорността за налагането на ограничаващите ограничения на кметове и на шефове на учебни заведения, Оказа се, че всеки град може да взема независимо решение за това какви ограничения да постанова. Няма разбор за това какъв е резултатът от въведените здравни и социално-икономически мерки”, съобщи представителят на Българска социалистическа партия.

„ Ние разделяме рецесията на два стадия. Първият - до лятото, и вторият - стадият на есента до зимата. Ако първият стадий беше шокиращият стадий за хората и обществото, факт беше, че с помощта на ръководството на НОЩ здравната система съумя да се оправи. Когато обаче здравният министър иззе функционалностите му – това докара до съществени терзания у българските граждани”, уточни представителят на Движение за права и свободи.

Предложения в областта на стопанската система

“Винаги има какво да се направи по-добре. В този смисъл ние не живеем с възприятие за това, че сме направили всичко допустимо и съвършено. Но считам, че всички вероятни ограничения, които е можело да бъдат взети – във връзка с опазване на заетостта, са работещи ограничения, които дадоха своя положителен резултат. В рамките на Министерство на стопанската система също бяха взето ограничения за дребните и междинни предприятия и към този миг разплатените средства от двете министерства са в размер на над 2 милиарда лева”, съобщи Деница Сачева.

„ Икономиката е приоритет за Българска социалистическа партия, тъй като без средствата, които се генерират в нея, няма работеща обществена политика, опазване на здравето и обучение. За нас преди всичко е грижата за хората и изключително за най-уязвимите групи на обществото. Затова ще настояваме за обезпечено от страната качествено и безплатно опазване на здравето, преизчисляване на всички пенсии, за вероятности за младите хора”, уточни Димитър Данчев.

„ Въпросът за стопанската система за нас е също толкоз сериозен, колкото и този за Коронавирус рецесията. Необходима е ясна и безапелационна оценка на специалистите какво би трябвало да се направи, в каква поредност и в какви периоди. За в този момент е ясно едно – без цялостна имунизация не може да се направи нищо. Затова споделяме, че би трябвало да се провежда всеобща ваксинация”, съобщи Джейхан Ибрямов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР