Пореден опит да бъде задигнат под носа на държавата оръжейният

...
Пореден опит да бъде задигнат под носа на държавата оръжейният
Коментари Харесай

Пореден опит на Василев да прибере „Дунарит“

Пореден опит да бъде отмъкнат под носа на страната оръжейният цех „ Дунарит “ опитва тандемът Цветан Василев и  Емилиян Гебрев. В опитите си са подпомагани от окръжни съдии от Русе, демонстрира следствие на " Блиц ".

Задействан е остарелият сюжет за увеличение на капитала на оръжейния цех, с цел да се изместят наложените от страната запори върху сдружението. Още преди няколко години дуото беше решило да задигне завода, като усили капитала от 8 млн. лева на 68 млн. лева за запорираните от страната акции да изгубят значение и по този метод компанията на Гебрев - „ Емко “, на процедура да влезе във притежание на завода.

Тази договорка до момента не се реализира поради наложените възбраните върху сдружението. Акциите на „ Дунарит “ са запорирани още преди 5 години по искане на КПКОНПИ и Национална агенция за приходите. „ Дунарит “ дължи над 100 милиона лв. на КТБ, като синдиците на банката водят голям брой каузи в опит да ги съберат. Същевременно акциите на предприятието са предмет и на мегаделото за лишаване в интерес на страната на над 2 милиарда лв. нелегално имущество на Цветан Василев.

Съществена детайлност в целия случай обаче е събитието, че Комисията за защита на конкуренцията категорично забрани през 2019 година това нарастване, а съгласно документите в Търговския указател нейното позволение е наложително изискване.

Сега обаче се оказва, че Гебрев тихомълком и евентуално в съучастничество със съдии от Окръжен съд – Русе, прави следващ опит да „ избомби “ сдружението и да впише нарастването на капитала.

Видно от Търговския указател при започване на 2020 година незнаен арбитър от Русенския областен съд е изпратил известие до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на процедура е изискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише нарастването.

Веднага обаче в съда са импортирани възражения. Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ съответно е показала, че против забърканите лица са повдигнати наказателни обвинявания, а в случай че нарастването бъде вписано, страната ще бъде ощетена. Синдиците на КТБ също остро са възразили и са наблегнали на събитието, че Комисията за защита на конкуренцията категорично е забранила сходно деяние.

Прилагайки закона, Търговският указател е отказал вписването, като по този начин още веднъж е порязал мераците на Гебрев и Василев и е защитил интереса на страната.

Аферата обаче не завършва дотук, тъй като единствено няколко дни по-късно, на 15 януари, е пусната тъжба срещу този отвод до Окръжния съд в Русе. Като се имва поради, че новата процедура потегля в действителност от арбитър точно от този съд, евентуално задачата е да се напише правосъдно решение, с което отводът да бъде анулиран, а нарастването да стане факт. Естествено, макар възбраната на Комисията за защита на конкуренцията и макар наложените от страната запори върху акциите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР