Пореден журналист бе задържан в Иран от началото на протестите

...
Пореден журналист бе задържан в Иран от началото на протестите
Коментари Харесай

Отново арестуваха журналист в Иран


Пореден публицист бе арестуван в Иран от началото на митингите в страната, съобщи ДПА.

Директорът на политическата редакция на реформаторския вестник " Етемад " е бил задържан през вчерашния ден, заяви самото издание, като се базира на неговата брачна половинка. Мобилният телефон на Мехди Бейк и тетрадката му със мемоари са били иззети, написа Българска телеграфна агенция.

Много ирански публицисти бяха арестувани в границите на вълната от арести в Ислямската република след началото на митингите. По данни на Комитета за отбрана на публицистите - неправителствена организация, основана в Ню Йорк - към този момент са били задържани над 80 медийни чиновници. Възможностите за отразяване на събитията в страната да огромна степен са лимитирани.

Иранското политическо управление е подложен на голям напън от началото на митингите в цялата страна в средата на септември след гибелта в полицейски арест на Махса Амини, отбелязва ДПА.

Някои от арестуваните дами публицисти се намират в известния затвор " Евин " в столицата Техеран. Сред тях е Нилуфар Хамеди от вестник " Шарг ", която бе една от първите, разгласили случая " Амини ", както и нейната колежка Елале Мохамади. Наскоро иранското разузнаване дефинира двете дами като задгранични сътрудници. 

Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски генезис, умря в средата на септември, откакто бе задържана от нравствената полиция за това, че не носела вярно забрадката си. Амини се трансформира в знак на вълната от митинги, които потопиха Ислямската република в най-тежката политическа рецесия от нейното учредяване през 1979 година

Мобилните приложения за връзка " Инстаграм " и " УотсАп " остават блокирани в Иран, заяви през днешния ден вестник " Шарг ", като се базира на министерството на вътрешните работи.

" Докато " Инстаграм " и " УотсАп " не одобряват разпоредбите на суверенитета на нашата страна, няма метод те да съществуват " на наша територия, съобщи почитан чиновник на ирански силите за сигурност.

Иранските управляващи блокираха приложенията, а последователно и достъпа до интернет, с цел да предотвратят връзката сред протестиращите и публикуването на информация и видеоклипове, свързани с демонстрациите, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР