Пореден грозен спектакъл устроиха депутатите в пленарната зала, този път

...
Пореден грозен спектакъл устроиха депутатите в пленарната зала, този път
Коментари Харесай

Доказано: Депутатите не знаят как се приемат закони

Пореден противен театър устроиха депутатите в пленарната зала, този път тъй като не можаха да се схванат по един базисен въпрос – при какъв кворум се одобряват закони. Първата жертва на препирнята стана ръководителят на Народното събрание Ива Митева, която беше атакувана от всички поради тълкуванията си на парламентарния устав и на конституцията, в това число от личната си партия „ ИТН “. А по-късно, поради неспособността на депутатите да се схванат с какъв брой гласа се утвърждава закон, пропадна опитът им да одобряват на първо четене 4-те плана за промени в Закона за НСО.

 

Откъде се потегли

Цялата история стартира, когато зам.-шефът на „ ИТН “ Тошко Йорданов изиска да се удължи пленарното съвещание, до момента в който бъдат прегледани и признати въпросните законопроекти. Ива Митева го подложи на гласоподаване. Установи се, че няма кворум, и тя направи инспекция на присъстващите, която сподели, че в залата се намират 140 депутати. Предложението на Йорданов беше прегласувано и получи 113 гласа „ за “. Митева разгласи, че още веднъж няма кворум.

В същото време обаче тя изясни, че предлагането би трябвало да се счита за признато и се аргументира с решение на Конституционния съд. Според него, когато е направена инспекция на кворума и подобен има, даже и при последвалото гласоподаване да са били регистрирани по-малко от 121 депутати, се приема, че са толкоз са били налице в пленарната зала. Те просто не са взели участие в гласуването, посочи шефът на Народното събрание.

От Българска социалистическа партия обаче не се съгласиха. Соцдепутатът Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на Народното събрание, предложи плановете да бъдат оставени за на следващия ден, с цел да не се слага под подозрение парламентарната процедура. Митева се съгласи, че работата ще продължи до 14 часа, а плановете могат да бъдат довършени в петък сутринта.

 

Тошко Йорданов: Тръгвайте си!

Това обаче вбеси партийния й шеф. Тошко Йорданов изскочи сърдит на трибуната и жестоко я атакува: „ Позволявате си в границите на една минута да вземете две разнообразни решения. Имаше кворум, проверихте го, имаше болшинство, с което се одобри предлагането, и вие си позволявате кое по кое време да одобряваме. Ако ви се прибира, прибирайте се! “

Намеси се и лидерът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя упрекна Митева, че при разнообразни случаи прави разнообразни тълкувания на правилника и конституцията. И подсети за конфузния за Митева случай в предното 45-о Народно заседание, когато бяха извършени 3 гласувания на една и съща наредба на Изборния кодекс.

 

Тошко Цветанов на трибуната

Върху Митева се концентрира и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който я разкритикува, че си сменя позицията под натиска на партийния си началник. „ В момента, в който господин Тошко Йорданов излезе, у вас се появи мимолетно, назад пояснение на проблема и вие решихте да го обявите тъкмо противоположното мнение “, укори я той.

А по-късно нападна Йорданов. „ Всички тук първия ден четохме заявления, че връщаме парламентаризма. Появата на господин Тошко Йорданов на тази естрада и обръщането на тълкувателното просветление, което след това изрекохте, доста ми замязя, когато на тази естрада излизаше господин Цветан Цветанов и тогава ръководителят на Народното събрание на 180 градуса обръщаше своето мнение. Не можем да върнем парламентаризма, г-жо ръководител, когато господин Тошко Цветанов излиза на тази естрада “, насмешливо сподели Хамид, съпроводен от смеха на залата.

 

После идва уволненият

Митева обезверено се опита да продължи воденият до тогава блицконтрол със служебните министри. Не й разреши обаче някогашният началник на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС. „ Да ви кажа, че в никакъв случай не съм си сменял мнението, когато на трибуната е застанал Цветан Цветанов “, увери той сътрудниците си. И също нападна Митева, че трансформирала мнението си.

„ Не сте се записал, взел участие сте в инспекция на кворум и не участвате в гласуването. Вие тук ли сте или не сте в действителност? “, не му се даде ръководителят на Народното събрание, което залата посрещна с одобрителни възгласи.

Подкрепи я Арман Бабикян от ИБГНИ: „ Не допускайте хора, които не участват в залата, да се изричат от трибуната. В момента, в който господин Главчев спря да трансформира мнението си по изявленията на господин Цветанов, тогава пристигна господин Борисов и го смени. “

Така се продължи още десетина минути, след което силата на разногласието се изчерпа и депутатите се върнаха към блицконтрола.

 

Няма край

По-късно обаче тематиката провокира нови земетресения, когато започнаха гласуванията на законопроектите за НСО. Водещата съвещанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС отхвърли да признае за утвърден първия от плановете поради липса на кворум. В залата настъпи блъсканица, депутати се скупчиха към трибуната, а от ИБГНИ дори наизвадиха телефоните си, с цел да снимат. Кирова се съгласи на поименна инспекция, която откри, че кворум има.

Още при първото гласоподаване обаче не се събраха 121 гласа и Кирова разгласи, че злощастният план още веднъж не се приема. Това провокира бурно възмущение в залата и водещата съвещанието реагира като го приключи. Това още повече нажежи ситуацията и депутатите се събраха на тълпи, с цел да си крещят кое и по какъв начин може или не може да се одобри. " Защо го правиш това? ", недоумяващо питаше Кирова Виктория Василева от Има Такъв Народ. " Няма 121 от присъстващите ", отсече водещата съвещанието.

В нейна поддръжка се намеси Татяна Дончева, зам.-председател на Народното събрание от ИБГНИ. " Вики, законопроектите могат да се одобряват със  121 гласа ", обясняваше тя на Василева. " Къде го написа това? Погледни! ", не можеше да се успокои депутатката от Има Такъв Народ, като сочеше и размахваше парламентарния устав. " 121 дали своят вот! Иначе с двама души ще приемеш закон! ", авторитетно обяснваше Маноил Манев от ГЕРБ-СДС на сътрудниците си. Депутатите продължиха да се вълнуват, да се чудят и въртят из залата още десетина минути, само че всичко беше завършило - съвещанието публично беше закрито. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР