Пореден горещ политически ден. Започнаха консултациите при президента преди връчването

...
Пореден горещ политически ден. Започнаха консултациите при президента преди връчването
Коментари Харесай

Консултациите при президента: ГЕРБ – връщат мандата, БСП – ще положат усилия за кабинет

Пореден парещ политически ден. Започнаха консултациите при президента преди връчването на втория мандат.

По-рано през днешния ден Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 представители на „ ИТН “, ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Утре предстоят диалозите с останалите три парламентарни групи – „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Изправи се БГ! Ние идваме “.

Президентът одобри Има Такъв Народ с убеденост, че опциите да се сформира държавно управление в 46-ото Народно заседание не са изчерпани. Той посочи, че страната ни се намира в условия на голям брой рецесии.

„ Политическата обстановка се изостря, рецесиите – също. Това покачва още повече нуждата да имаме постоянен кабинет. Трябва да изчерпаме всички благоприятни условия “, уточни президентът.

Според партията на Слави Трифонов в този момент отговорността е на останалите. „ Факт е, че страната е изправена пред поредност от рецесии. Стана ясно през вчерашния ден, че може да се решат част от нещата в зала. В последна сметка, ние опитахме да съставим държавно управление, бяхме предадени в средата на диалозите. Има 5 партии в Народно събрание, има голямо болшинство, което да сформира кабинет. Отговорността е при тях “, сподели ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Втората по резултат партия - ГЕРБ заявява, че няма да поддържат ничие друго държавно управление и незабавно ще върне мандата, в същия ден, без да показват състав и конструкция, както поръчка беше направена по-рано от водача им Бойко Борисов.

„ На България е нужно незабавно държавно управление. Три партии към този момент са декларирали, че са подготвени да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не трябва да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа мощ “, безапелационна беше ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и добави, че връчването на мандата не би трябвало да се обвързва с актуализацията на бюджета.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на диалога прехвърчаха искри. Атанасова съобщи, че тяхната партия се е справила добре с редица проблеми по време на тяхното ръководство, а президентът отговори:

„ Относно това каква страна ни остави ГЕРБ българите се произнесоха на последните парламентарни избори. Към тази оценка няма какво да се добави, тя е най-хубавата “.

След срещата стана ясно, че ГЕРБ още веднъж са питали за поданството на икономическия министър Кирил Петков и дали е попълнил в президентството всички документи, че дава отговор на изискванията за длъжностен министър.

Въпросът бил обсъждан и с Българска социалистическа партия, които оповестиха, че в случай че им бъде даден третият мандат – ще беседват с президента за служебни министри.

„ Ако третият мандат пристигна при нас, ще продължим да работим по метода, по който сме го правили до момента – съответно, градивно, умно. Ще търсим общите пресечни точки с сътрудниците от другите парламентарно показани партии, без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Имаме време да водим диалози, картината е динамична. Колегите от време на време сменят позиции, рецесиите ни натискат – и здравна, и обществена, и мигрантска. Надявам се на разсъдък “, уточни водачът на левицата Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че имат подготвеност за актуализация на бюджета поради пенсиите, опазването на здравето и възможна мигрантска вълна от Афганистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР