Години наред висшето образование е недофинансирано, като в последните години

...
Години наред висшето образование е недофинансирано, като в последните години
Коментари Харесай

Проф. д-р Миглена Темелкова: Години наред висшето образование е недофинансирано

Години наред висшето обучение е недофинансирано, като в последните години страната подценява съществуването на висшето обучение като незаобиколим фактор в обществено-икономическия и обществено-политическия живот в страната. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ ръководителят на Съвета на ректорите проф. доктор Миглена Темелкова.

" Висшето обучение де факто образува потенциала на една нация, капацитета на една нация, то построява и учителите, които работят с децата от яслена възраст. Ако нямаш качествено висше обучение, това значи, че нямаш въобще качество в нито един бранш в стопанската система си или пък в социално-икономическата действителност, “ сподели тя.

Законът за висшето обучение не се съблюдава освен по отношение на възнагражденията, сподели тя и даде образец с научноизследователска и художественотворческа активност, която е присъщата за висшите учебни заведения активност: за тази година са отпуснати едвам 1,5% от плануваните от закона 10%. " Държавата не съблюдава личното си законодателство. Законът е закон и той би трябвало да се съблюдава от всички нас. “

По думите й с отпуснати от страната средства за висшите образователни заведения –41 млн. лв. ще бъдат разпределени за дълготрайното повишение на възнагражденията на администрацията, за стипендии и за обезпечаване на равна стъпка сред другите университетски длъжности в университетите, само че още веднъж не се стига до осъществяване на нормата на закона.

 

Българските университети са неглижирани от страната и това е безспорен факт – недофинансиране, остаряла материална база, финансови разноски съвсем не се правят. " Опираме до просията на университетите по отношение на бизнеса. Ако не е положителната воля на бизнеса, и то не постоянно и не във всеки университет, ние няма да имаме и това качество, което имаме сега в българските университети, “ изясни тя.

Според нея неналичието на уместно законодателство, което ръководещите би трябвало да създадат в връзка с академичната общественост, води до тази липса на тези практикоприложни и научноизследователски хъбове, които са присъщи за университетите в Западна Европа. " Без срещата сред теорията и практиката няма по какъв начин да градим изобщо фрагменти, които са потребни на стопанската система. И тази среща би трябвало да я посредства страната със съответни преференции, тласъци за бизнеса, с цел да го прави. Но това го няма в България. Многократно сме го инициирали, в това число и преди няколко месеца се опитахме в Комисията по обучение и просвета да прокараме сходен текст, само че не ни се получи, “ добави проф. доктор Миглена Темелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР