Поради препълнен капацитет от 450 души Домът за временно настаняване

...
Поради препълнен капацитет от 450 души Домът за временно настаняване
Коментари Харесай

Центърът в Бусманци се препълни, връщат обратно мигрантите

Поради претъпкан потенциал от 450 души Домът за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци стартира да връща назад арестуваните незаконни мигранти у нас.

" Ние сме претъпкани. През миналата нощ започнахме да връщаме назад арестуваните на разнообразни места в страната ", заяви чиновник от центъра за краткотрайно настаняване. Мигрантите се връщат, тъй като е невероятно да бъде карантинирани, добавя той.

" Всеки постъпващ в центъра би трябвало да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички облекла се изземват, както и движимостите, които носи със себе си, по-късно се слагат в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме към този момент свободни места за тази процедура ", сподели още служителят.

Над 90% от арестуваните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 години, измежду тях има доста дами и деца.

" Те са в съвсем безпомощно положение, тъй като повече от са ходили пешком или навън в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се реши в какво здравословно положение са, тъй като са изцяло омаломощени. През миналата нощ беше ужасно. Натоварването беше на 200% ", заяви още служителят.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за краткотрайно настаняване на чужденци към Дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи. Съгласно закона, там се настаняват единствено чужденци, които са обитавали нелегално в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според последните настоящи данни на Министерство на вътрешните работи за първите 5 месеца на годината, 1726 са арестуваните жители на трети страни. Тази информация е към месец май 2021 година, в това число.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР