Поради големия интерес към разказа ни за 100-ия рожден ден

...
Поради големия интерес към разказа ни за 100-ия рожден ден
Коментари Харесай

18 дни след сватбата със Славков, в авиокатастрофата с Катя Попова загива първата му жена Светла

Поради огромния интерес към описа ни за 100-ия рожден ден и нелепия завършек на оперната прима Катя Попова в самолетна злополука край Братислава продължаваме трилъра. В първата му част стана дума, че главната версия, която се развива след нещастието е премахването на ген. Иван Бъчваров, който след свалянето на Никита Хрушчов в Съюз на съветските социалистически републики желае на пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия оставката на тогавашния ни министър председател Тодор Живков, който е предопределение на руския " приятел ". Това е първият и единствен случай на това най-високо равнище да се прави сходна поръчка. Генералът е свален от постовете си у нас - и като началник на генщаба, и като първи заместник-министър на защитата, и като необут на военния отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия и е пратен дипломат в тогавашната Германска демократична република. На път за Берлин, самолетът прави спешно кацане в Братислава. След като престоява на летището, потегля по маршрута си, но на 8-ата минута се забива в гора, близо до аерогарата на днешната словашка столица, а тогава втори град на обединената Чехословакия.  Според майката на Дим Дуков - Вера, която е най-видната ни ВИП стюардеса на соца, няма никакъв скрит план, нито пък механически проблем. Просто става случай по виновност на словашките ръководители на полети. Нейната огромна болежка е друга загуба.

Наред с видните пасажери като генерала и оперната прима и всички останали пасажери, умира и целият екипаж на самолета. Жертва става и Светла Маринова. Тя е млада стюардеса, омъжена за легендата Иван Славков едвам от 17 по мемоари на Вера или 18 дни съгласно известното стихотворение на общия им другар - поета Владимир Башев. Светла е огромната обич на Батето и една от най-големите хубавици на София по това време.

По подигравка на ориста, точно тя го среща с втората му брачна половинка. Стюардесата е част от компанията на самата Людмила Живкова - първородното дете и единствената щерка на премиера по това време Тодор Живков. Тайфата - на ретро диалект - излиза всяка вечер в стилните тогава заведения: Клуба на публицистите (сега Конфети на Графа), Унгарския ресторант (сега Хепи на ул. Раковски против НАТФИЗ), Руския клуб (сега една от къщите на изчезналата койн-милиардерка Ружа Игнатова на ул. Славянска), аления салон на хотел България на жълтите павета.

След гибелта на първата си брачна половинка Батето последователно става непосредствен с наскоро родилата щерка на премиера. Жени Живкова е бебе по това време, а Людмила е към момента омъжена за първия си брачен партньор Любомир, който е и татко на бъдещата депутатка и известна дизайнерка. На този брак не е съдено да бъде спънка пред любовта.

Иван Славков се дами за Людмила Живкова. Тъстът му стартира да ги издига и, до момента в който тя става ръководител на Комитета за просвета с сан министър, той оглавява Българска национална телевизия след поетесата Леда Милева. А след това - откакто гръмва аферата, която праща близкия му другар, мъж на Лили Иванова и първи водещ на Всяка неделя Янчо Таков зад решетките, поема поста на ръководител на Българския олимпийски комитет, който го катапултира по-късно и за ръководител на Българския футболен съюз. Такъв си и остава до кино лентата на ВВС-Панорама, наименуван Да купиш игрите, принудил го да подаде оставка от двата поста в средата на първото десетилетие от новия век.

Какъвто и да е бил, постоянно е носил в сърцето си стихотворението на Башев за злополуката:

Търсете пръстенче край Братислава.
Венчално. Осемнайсетдневно.
Навярно свети в снежната дъбрава,
където то се вряза внезапно.
...Ний тръгваме
към своите обичани
от стаи и от стълбища
досадни.
Тя тръгваше
от небесата сини,
от сини ветрове невероятни.
(„ Катастрофа ” – “Ателие ”)

Бившата стюардеса Вера Драгостинова – Дукова: Седалката на Паша се зацепила в тази на Борис Годжунов...
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР