Популярният телевизионен водещ Ники Кънчев представи писателя Калин Терзийски, а

...
Популярният телевизионен водещ Ники Кънчев представи писателя Калин Терзийски, а
Коментари Харесай

Кайовите Вълнения – един сборник с важни и силни слова

Популярният ефирен водещ Ники Кънчев показа писателя Калин Терзийски, а с думи за последния взе участие и неговият издател – Йордан Антов от издателството за българска литература „ Лексикон “.

Събитието бе вълнуващо като концерт на The Doors – обичана група на Калин. Писатели, поети и лица от столичната бохема почетоха представянето и се включиха в оживената полемика, която се заформи в края на вечерта.

А Ники Кънчев стартира с думите: „ Елитарното изкуство и чалгата, всеобщото развлечение и изтънчените забавления… - Калин обича и двата пояса и доста ловко жонглира с тях. Той е непосредствен и с учените, и с простаците; с красивите и с умните, с грозните и с тъпите – най-малко такива категории се даваха по време на митингите. Но той е човек, който обича тези категории, употребява ги и ги търси, и дава своите думи за тях. Всичко това – до последната фибра на писателя – може да намерите във „ Вълнения “.

„ При състояние, че той нито е висок, нито е нисък; нито е елитарен, нито е масов… - просто е доста готин. А в случай че става въпрос за комерсиалност, той е много комерсиален – желае да продава повече, кой не желае? Достоевски е най-комерсиалният публицист за последните 150 години, “ означи водещият.

„ Книгата на Калин Терзийски „ Вълнения “, а и другите – тъй като в множеството си книги той стъпва на себе си и доста рядко си измисля – е доста „ риалити “: род, в който и аз ненапълно се изявявам “, сподели Ники Кънчев. „ Тази книга изначално е журналистическо произведение. Това е метод, по който се написа актуалната публицистика. Той разказва личните си прекарвания във връзка на действителни събития и по този метод текстът се трансформира в претърпян, и имаме роман от първо лице, само число. “ В реалност представяната книга съдържа текстове, които Калин Терзийски написа за разнообразни медии в последните години. Те са подбудени от досег, жест, усмивка или гърмеж – събития с идентична тежест за създателя. „ Есето го държи за гушата “, показа Кънчев. „ Обичаме го и по тази причина се сме тук. Кайо Терзийски е от мислещите в тази страна и в София, чието дете той е “, добави той.

„ Много е радостно, че има писатели на представянето на различен публицист “, сподели издателят Йордан Антов. „ Запознах се с Калин в миг, в който множеството хора сякаш се бяха обърнали против него. И оттогава работим дружно – тъй като и аз, и той работим същински: по това си приличаме. Кайо не може да бъде елементарен човек и методът, по който написа, не може да бъде елементарен. “

В представянето присъединяване взе и редакторът на книгата – учителя по литература Стоян Петков. Калин Терзийски срещна любопитната аудитория с него с думите: „ Преди към година и половина един човек, мой комшия, съвсем ме порица, че сме се запознавали към този момент няколко пъти, а аз все не го запаметявам. Той ми се показа като преподавател в учебното заведение по Информатика. И ме предложения да гостувам при тях. И аз, който съм приключил НПМГ, го одобрих на драго сърце и с възприятие за предизвикателство. И този човек беше Стоян. А се оказа, че учениците му имат и същинско отношение към литературата “.

„ Останах впечатлен от мощната осведоменост на Стоян и го поканих да стане редактор на моята книга. Работата не беше елементарна: трябваше да се подберат текстове всред 500 писани в продължение на 10 години такива. От избирането на Тръмп за президент на Съединени американски щати до ограбването на къщата ми в Банкя, при което обирджиите бяха сипали храна на котката в нейната паничка. Всичко – от политиката на Северна Корея до просещите по софийските улици. Но това е действителността – всеки ден се сблъскваме и с пропагандата, и с антипропагандата “, споделя за концепциите зад книгата си Калин.

Редакторът Стоян Петков съобщи, че в сборника „ Вълнения “ следва да се търси преди всичко литература – в оня компактен и мощен смисъл на понятието, който ценителите влагат. „ Изключително друга е от обичайните книги на Калин. „ Вълнения “ е интелектуална, философска книга. Текстовете в нея имат стойност и отвън първичната им публицистична поява. Подредих текстовете съгласно личния си усет. И главните литературни тематики, през които може да се търси схващане, са любовта и патриотизмът. А един от  централните проблеми, които той слага, е този за отговорността: какво значи да сме виновни въобще? “

Да дадем на индивида против мен това, което желае и от което има потребност. Това е един от отговорите на Калин. Но в есетата от сборника „ Вълнения “ всеки би разкрил отговор за себе си. Защото те са почерпени от живота, а животът е най-големият преподавател.

Събитието се организира в наличието на близки и съидейници на Калин Терзийски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР