Популярният на местно ниво, а от скоро - и в

...
Популярният на местно ниво, а от скоро - и в
Коментари Харесай

Първо частно МВР или откъде идва силата на Пешко от Козлодуй

Популярният на локално равнище, а от скоро - и в народен проект Пешко Караджов, който сподели образно по какъв начин се кадрува в полицията в Козлодуй, напълно е намерил съществени учредения да си присвои ролята на шеф в Министерство на вътрешните работи. Оказва се, че на процедура от него зависи това дали служителите на реда, охраняващи АЕЦ Козлодуй, ще получат пари.

Покрай абсурда със заканите, които той насочи към служител на реда, остана неуточнен един факт. В Козлодуй има две полицейски ръководства - едното е в града, а второто - на територията на АЕЦ-а. Причината Министерство на вътрешните работи да има свое отделение в електроцентралата е, че това е единствената конструкция, която по закон има право да охранява обекти от стратегическо значение. Член 114, алинея 2 от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ) регламентира, че физическата защита и пропускателния режим на обекти с особена значимост във връзка с физическата отбрана се обезпечават от министерството на вътрешните работи. 

В същото време чл. 92 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) споделя, че за охрана от полицейски органи на стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност може да се подписват контракти сред Министерство на вътрешните работи и заинтригувани лица.

Последният контракт за физическа сред Министерство на вътрешните работи и АЕЦ-а е подписан на 8 юни 2017 г. Той е със период 5 години, като в този интервал АЕЦ-а би трябвало да заплати повече от 50 млн. лева на Министерство на вътрешните работи. ОДМВР-Враца е предложила оферта за 956 259 лева на месец като за това дава 316 чиновници.

Тук е и първата измама, която е дала учредения на Пешко Караджов (познат в Козлодуй като " Пешко падни - стани " ) да счита, че има власт над МВР-то. Според контракта - възложителят (АЕЦ, бел. ред.) заплаща цената за осъществяване на услугата за даден месец в период от 30 дни до приемане на услугата против истинска фактура и двустранно подписани протоколи за определяне на осъществената работа. С други думи, в случай че шефът на сигурността в АЕЦ - Тодор Георгиев, респективно - подчиненият му и отговарящ директно за физическата защита (за каквото е и договорът) Караджов откаже да подпише протокола, парите няма да бъдат платени.

Нещо повече - в контракта е добавено изискване, съгласно което чиновниците на Министерство на вътрешните работи получават спомагателни хонорари въз основата на минималната работна заплата за страната. В клаузата е посочено, че при всяко повишаване на минималната работна заплата за страната тя се ползва автоматизирано при установяване на спомагателните хонорари на чиновниците. 

В същото време ОДМВР-Враца е реализатор на услугата от няколко години. Последната покана, която АЕЦ-ът насочи за даване на защита, беше адресирана непосредствено до регионалната дирекция.

В записа с Пешко Караджов, който вилнее в градското ръководство на Министерство на вътрешните работи (тоест, не това, което е на територията на АЕЦ-а, бел. ред.), той недвусмислено декларира на служителя на реда, че ще приказва с началника му - Димитър Газибарски. Малко по-късно излиза наяве, че Караджов беседва с някого по телефона и се оплаква от служителя на реда. 

Косвено удостоверение за " положителните практики " на сътрудничество на разнообразни равнища сред АЕЦ-а и ОДМВР приказва и фактът, че брачната половинка и синът на Газибарски неотдавна са назначени на работа в АЕЦ-а. От свои източници OFFNews научи, че за второто предопределение необикновен принос има лично Караджов.

Близките връзки сред него и началника на ОДМВР се потвърждават косвено и от сигналите на служители на реда, които настояват, че след случката през февруари им е оказван систематичен напън. Така да вземем за пример, единствено дни откакто прокуратурата отхвърля да образува следствие по случая, от поста му е отхвърлен шефът на ръководството в АЕЦ-а Аспарух Максимов. Той е бил изместен в ръководството в Бяла Слатина, а по-късно самичък е изявил предпочитание да се върне като редови чиновник в Козлодуй. 

В същото време срещу чиновници, които са взели участие в подписка в поддръжка на Максимов, е почнала инспекция за това, че се возили без билети в длъжностен рейс. Срещу служителя, който пусна записа от от скандалния случай - Цветан Благоев, незабавно по-късно е почнало произвеждане за това, че тормозил собствен сътрудник и за това, че изразявал персонална позиция в обществените мрежи.

Не на последно място убеденост на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, евентуално му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. Фактът беше доказан от шефа на пресцентъра на парламентарната група на партията Никола Николов. Първоначално отхвърли молбата ни за диалог с депутата и откакто се поинтересува защо търсим Аврамова, от кое място имаме информацията и дали тя е достоверна, предложи да бъде медиатор. По-късно от нейно име Николов отхвърли първичната ни информация, че Караджов е кум на Аврамова, а при уточняващ въпрос дали връзката не е със сестрата на депутатката, той отговори, че Караджов " е кум на сватбата на сестра ѝ ". 

Към сегашния миг прокуратурата ревизира случая със записа и държанието на Караджов. От Окръжната прокуратура във Враца са изискали постановлението, с което Районната прокуратура в Козлодуй отхвърли да образува досъдебно произвеждане. От държавното обвиняване прецизираха за OFFNews, че има правна опция постановлението да бъде анулирано и поради новите обстоятелства, които станаха притежание от видеозаписа, може да бъде формирано следствие. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР