Във Варна предстои да се създаде първият Национален център за

...
Във Варна предстои да се създаде първият Национален център за
Коментари Харесай

Във Варна предстои да се създаде първият Национален център за позитивно образование

Във Варна следва да се сътвори първият Национален център за положително обучение. Основите за неговото отделяне бяха положени на среща сред учебни заведения и детски градини в района, на която участва и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Инициатор на обединяването е СУ „ Гео Милев “ във Варна. От 2022 година, под управлението на проф. Румен Стаматов, екипът на учебното заведение поредно работи за използване на правилата на позитивната логика на психиката в учебното обучение. По приспособената и предоставената от него „ Програма за промотиране на благополучието в учебно заведение “ се организират тренинги с учители и с възпитаници.  Резултатите, реализирани при осъществяване на практиките и дейностите, дават съображение на учебното заведение да потърси разширение и приобщаване на още просветителни институции към това, което вършат и по този начин се стига до концепцията за основаване на Националния център.

„ Това е най-структурираната такава стратегия в България и е разумно тук да се положат основите за първия сходен Център като се надявам, че в идващите месеци и години ще ги умножим в цялата страна “, сподели проф. Цоков. Той изясни, че позитивното обучение е наклонност към която се обръщат от ден на ден страни от целия свят. „ Дори най-успешните просветителни системи, където учениците оглавяват интернационалните ранглисти, от ден на ден гледат към позитивното обучение. Защото то се интересува освен към резултатите на учениците, а към щастието и благополучието им “, изясни министърът.

Проф. Галин Цоков показа и данни от международни изследвания, които демонстрират че всяко второ дете се усеща неблагополучно, без значение от триумфите, които реализира. „ Това е сигнал за всички просветителни системи по света, че не би трябвало да се гледат единствено резултатите “, акцентира министърът и изясни, че това не значи липса на следене на достиженията, а фокусиране на вниманието към мощните страни на децата и самостоятелен метод на работа с тях. Проф. Цоков подчертава и че това е един от най-успешните подходи за понижаване на експанзията в учебната среда.

В днешната среща участваха началникът на РУО-Варна Ирена Радева, родители на деца и учители от СУ „ Гео Милев “. Те споделиха, че след разрастване на позитивното образование, децата са почнали да не желаят да си потеглят от час и времето в учебно заведение се е оказало незадоволително за всички начинания, към които имат интерес. Особен фокус се слага и на връзките сред тях, почитание на личността на съучениците и отборен метод на работа.

СУ „ Гео Милев “ гр. Варна е учебно заведение с над 40-годишна история. В него се образоват 1260 възпитаници от I до XII клас, разпределени в 47 паралелки. Училището е с богати обичаи в проучването на непознати езици и усвояването на компютърни технологии. Член е Асоциираните към ЮНЕСКО учебни заведения, притежател на Европейски знак за качество на образованието. Училището е новаторско учебно заведение с реализиране на положителен метод в личностното развиване на учениците и използване на театрални и арт-техники в проучването на непознати езици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР