Популярният журналист и продуцент ще представи свои книга и филм,

...
Популярният журналист и продуцент ще представи свои книга и филм,
Коментари Харесай

Георги Тошев: Срещите ми с членовете на АББА са моите уроци по нормалност. В свят на пошлост тяхната музика е остров“

Популярният публицист и продуцент ще показа свои книга и филм, отдадени на именитата група на 29 ноември в Гранд Хотел и СПА Приморец

На 29 ноември (четвъртък) Бургас ще се срещне с АББА. Срещата ще се случи задочно, с помощта на известния публицист и продуцент Георги Тошев, който е измежду персоналните другари на членовете на известната група. От 18:00 часа той ще показа в Гранд Хотел и СПА Приморец свои книга и филм, отдадени на именитата четворка. Лентата носи заглавието " Историята на АББА. PS ", а книгата - " MAMMA MIA! Филмът. АББА. Продължението “. Събитията ще са едно след друго, а входът е свободен. Повече, споделя самият Георги Тошев:

Вие сте един от най-големите почитатели на АББА у нас. Моля, бихте ли споделили по кое време беше първата Ви среща с тяхната музика, а в следствие и със самите музиканти?

За първи път чух ария на АББА, когато бях на 7 години. Спомням си плочата беше от Чехия, в дома на вуйна ми Мария. Не знам какво ме сграбчи, само че незабавно започнах да си напявам тяхна ария. Мисля, че беше “Ватерло ". Случи се от първото слушане на тяхната музика. Държи ме и до през днешния ден. През годините музиката на АББА стана част от моя живот, трансформира се в негов саундтрак. Разбира се, чувам друга музика, само че АББА си останаха.

Имам свое пояснение за какво хората, разнообразни генерации, не престават да ги слушат – АББА имат ария за всеки персонален миг в човешкия живот – обич, разлъка, когато децата потеглят по своя път, даже за дисидентството…

Никога не съм предполагал, че един ден ще се срещна с тях, ще беседвам. 30 години по-късно сбъднах фантазията си. Първо се срещнах с Фрида в Швейцария, а по-късно и с останалите членове. С Фрида и Бени мога да кажа, че съм добър прочут, с тях имаме повече от една среща.

Автор сте освен на документални ленти, само че и на книги, отдадени на АББА. Как се случиха те в последователен ред? Какво инспирира основаването им?

Започнах с филм за Фрида. Свързах се с нея с помощта на различен огромен музикант - Джон Лорд от Пърпъл, с който се срещнах в Пловдив след концерта му в Античния спектакъл. Той ми оказа помощ да се свържа с Фрида. Срещнах я в тежък интервал от живота й – след загубата на щерка й Лизе Лот и последния й брачен партньор. Тя към този момент живееше в Цермат. След това взех решение да се опитам да срещна и останалите членове на групата. Щастлив съм, че съумях да ги събера в един филм, въпреки и задочно. Така последователно, когато светът през 2014 означи 40 години от успеха им на " Евровизия “, написах първата си книга, а това лято към шума за продължението на кино лентата " Мама Миа “ 2, излезе и втората ми книга “Мама Миа. Филмът. АББА. Продължението ".

Какво Ви притегли в АББА? Същата полезност ли откривате в тях и през днешния ден или отношението Ви е надградено в резултат другарството със самите музиканти?

АББА е персонални прекарване, нотка носталгия, естетика, мощни текстове. Зад всичко това - прелестни и сърдечни хора. Ще дублирам, че срещите ми с членовете на АББА са моите уроци по нормалност. Те са световноизвестни, богати, само че толкоз земни, отворени към света и другите. В свят на долнопробност музиката на АББА е остров. Не инцидентно от Металика през Мадона, Нирвана, Шер, Бьорк и U2 всички обичат и се въодушевяват от музикалното завещание на четиримата шведи.

Какво Ви дава музиката като цяло и в частност тази на АББА?

Музиката е моят антистрес допинг, моето усамотение, а музиката на АББА – персонални моменти, мемоари, любов…

Какви са музикантите от известния квартет в същинския живот?

Нормални, земни, скромни хора. Те са откровено сюрпризирани от обстоятелството, че музиката им продължава да се радва на толкоз огромен триумф по света до през днешния ден.

Универсална ли е музиката на АББА? Според Вас, част ли е тя и от днешната музикална просвета, в това число на младите генерации?

Музиката на АББА е класика, която ще се слуша постоянно. Вижте какво се случва на всеки музикален формат, където и да е по света – не минава без вечер с шлагерите на АББА. Големи звезди също протягат ръка към техните песни и незабавно катерят международните ранглисти – примерно последният албум на Шер с песни на АББА.

Имате ли други планове с музикална тема?

Да, основал съм филми за Депеш мод, Джон Лорд, Албано, Лили Иванова, Емил Димитров, Богдана Карадочева, Соня Йончева, Борис Христов, Пласидо Доминго… Музиката е ентусиазъм за мен.

В момента, настояща лент а, която събира многочислена аудитория по кината е " Бохемска рапсодия ". Какво е мнението Ви за сходни планове?

Не съм гледал към момента кино лентата, само че одобрявам концепцията да се споделя в киното историята на огромни музиканти.

АББА са една от най-популярните поп групи на своето време – 70-те години. Тяхна е заслугата за първото по рода си цифрово турне, което ще започва през 2019 и ще продължи и през 2020 година В него, Бьорн, Бени, Агнета и Ани-Фрид ще наподобяват тъкмо както през 1979 година – тъй като ще бъдат показани от цифрови холограми – АББАтари (ABBAtars). Какво са мнението и упованията Ви за плана?

Любопитен съм. Зад плана стои сериозен екип. От друга страна надали някой може да повтори живия актьор на сцената, само че при всички положения ще бъда на арената, където това шоу ще се случи.

Вие сте другар на групата. Те имат две нови песни, които още не са налични за необятната общност. Първата от тях - " I still have faith in you " ще бъде показана в документален филм за АББА продуциран от NBC и BBC, който ще бъде показан премиерно през декември месец, а другата - " Don`t Shut Me Down ", ще бъде презентирана на цифровия тур идната година. Успяхте ли да чуете най-малко малко от някоя от песните?

Никой, с изключение на АББА и екипът не е чул тези песни. Това ще бъде най-голямото музикално завръщане. Нямам самообладание!

Връщате се още веднъж в Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец, с следващо скъпо събитие. Защо? Какво Ви дава бургаската аудитория?

Обичам Бургас и се усещам уютно в Гранд Хотел и СПА Приморец. Пътувам доста, само че малко са местата, където се усещам вкъщи. В " Приморец " съм вкъщи. Дължа го освен на комфорта, само че и на хората, които го основават. Винаги ще се завръщам!

АББА събитията в Бургас ще продължат и на 30 ноември (петък). Тогава, от 22:00 часа в Пиано бар " Приморец “ ще звучат живи осъществявания на най-популярните шлагери на групата, допълнени с други знакови части от 70-те и 80-те. В среднощ, музиката ще се смени и ще продължи със общоприетата стратегия на пиано бара. Вход за музикалната вечер: 6 лв. на човек.

За повече информация и резервации: +359 877 850 001 | [email protected]
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР