Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна.

...
Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна.
Коментари Харесай

Популацията на застрашения от изчезване мурсалски чай е стабилна в Родопите

Популацията на мурсалския чай в региона на Родопите е постоянна. Това са открили специалисти при изключителни инспекции на Регионалната екологична ревизия, Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство в Смолян, оповестява на уеб страницата си Министерство на околна среда и водите.

Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит, включен в Червената книга на България със статут на заплашен. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи от 1000 до 2000 метра надморска височина. Основен негативно настоящ фактор за типа е дейното събиране на растението с комерсиална цел, което би могло да докара до цялостното заличаване на популациите.

По време на тазгодишните инспекции са били тествани най-големите залежи на мурсалски чай в региона – землищата на Девин и Мугла, община Смолян. На повърхност от над 120 хектара са открити туфи с до 20 цветоносни стръка в начална фаза на разцвет. Не са установени лица, събиращи билки от лечебното растение.

Проверките са във връзка със заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се вкарва възбрана за събиране на мурсалски чай от естествените залежи, в това число за персонални потребности. Тя цели възстановяване на положението на естествените залежи и опазването на лечебното растение.

Проверки ще бъдат осъществени и в други региони с естествено разпространяване на типа до привършване на цъфтежа.

Нарушителите на възбраната ще бъдат глобени с санкция от 100 до 1000 лева или с имуществена глоба от 500 до 3000 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР