Понякога е трудно една връзка да протича безпроблемно през цялото

...
Понякога е трудно една връзка да протича безпроблемно през цялото
Коментари Харесай

Спазвайте правилото 5:1 и ще имате щастлива и здрава връзка

Понякога е мъчно една връзка да протича безпроблемно от самото начало. Винаги ще се намерят неразбирателства, които неизбежно прерастват в кавги. Това е част от живота ни.

Перфектният брак или връзка го има единствено по филмите, в действителността всичко това е мит. Рано или късно, силата на любовта понижава и на напред във времето излизат битовите проблеми. А те неведнъж водят до разногласия и несъгласия сред двама души.

Идеята на хубавичко и безпроблемна връзка е тя да не бъде сложна - т.е. двамата сътрудници да намерят нужния компромис, да се схващат и да не предават отрицателните си страсти върху себе си и други членове от фамилията - най-често това са децата.

 5:1

Психолозите са изследвали по какъв брой време би трябвало да спори една двойка, с цел да не си скапват трайно връзките.

Кое е магическото съответствие за здрава и трайна връзка

През 70-те и 80-те години водещите психолози доктор Джон Готман и доктор Робърт Левенсън, вършат проучвания, учещи метода, по който двойките взаимодействат между тях и по какъв начин се развиват връзките им в продължение на няколко години.

Според своите открития и изследвания, Готман проучва това като " магическо съответствие 5:1 " за триумф на връзката: двойките, които не престават да имат щастливи, дълготрайни връзки и бракове, имат към 5 позитивни взаимоотношения или усеща за всяко едно негативно взаимоотношение или възприятие в даден миг на спор. 

 5:1

Положителните взаимоотношения могат да включват проявление на обвързаност, взаимен смях, шерване на физическо допиране или просто моменти, когато нормално се оценявате и харесвате един различен. Отрицателните взаимоотношения могат да включват интервали на критикуване, пренебрежение, напрежение, възмущение, стрес по отношение на бъдещето на връзката и други сходни.

Интересното е, че позитивните взаимоотношения пълнят банковата сметка, до момента в който негативните я изпразват.

 5:1

Изследването на Готман открива, че двойките, които имат по-ниско от 5:1 съответствие сред негативни и позитивни взаимоотношения (като съответствие 1:1 например), са по-склонни да се разделят или разведат в границите на няколко години. Това съответствие 5:1 е характерно за интервалите на спор. Извън спора съотношението сред позитивните и негативните взаимоотношения в сполучливите взаимоотношения в действителност доближава цели 20:1, съгласно Готман. Това са 20 позитивни взаимоотношения за всяко едно негативно. Всичко това подготвя за постоянна връзка без особени катаклизми.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР