Понижението не влиза в ничии планове за кариерно развитие. Всички

...
Понижението не влиза в ничии планове за кариерно развитие. Всички
Коментари Харесай

Когато нещата тръгнат в обратната посока

Понижението не влиза в ничии проекти за кариерно развиване. Всички приказваме за нанагорнище на професионалната стълбица и то не без причина – в един съвършен свят, кариерата на човек би следвала единствено и само възходяща траектория, при която покачванията следват едно след друго. В действителния свят обаче нещата не стоят по този метод, като голям брой надарени и здравоработещи експерти срещат редица пречки в кариерата си.

Какво съставлява понижението?

И по този начин, какво тъкмо значи да бъдете намалени на работно място? Това значи, да бъдете намалени в служба, да бъдат понижени вашите отговорности или да бъде намалено заплащането, което получавате (а може би и всички тези неща наведнъж).

Според изследване в Съединени американски щати, близо 46% от всички  експерти по човешките запаси са ставали очевидци на намаляване на чиновник в компанията, за която работят. Според същото проучване четирите най-често срещани аргументи за това решение са: неприятно представяне; липса на триумф при нова роля, последвала повишение; вътрешно преструктуриране или непринудено слизане от дадена позиция.

Понижението може да нанесе тежки вреди върху егото на човек, както и върху неговият портфейл. Ако обаче предприемете верните стъпки може да се изправите назад на крайници и да върнете кариерата си в вярната посока.

Разберете повода за понижението

Ако шефът ви не е обяснил за какво е решил да ви намали в служба или да понижи заплатата ви, то от вас зависи да питате. В последна сметка, тези неща не се случват без причина. Дори и да мислите, че се справяте с работата си, бъдете подготвени за критики. Първата ви реакция може да е да вземете отбранителна позиция, като съгласно изследване на OfficeTeam 47% от хората, които биват понижавани в работата си по някакъв метод, напълно губят интерес към нея. Важно е да мислите разумно и да разберете аргументите за това решение, преди да извършите идната стъпка.

Създайте проект за деяние

Колкото и да ви се желае да напуснете офиса с гръм и тропот, най-хубавият метод да реагирате на сходна вест е като приемете противоположната връзка и създадете проект за възстановяване на вашето показване, с който да докажете на вашия началник, че сте скъп актив за компанията. По този метод ще демонстрирате на ръководителя си, че сте подготвени да се измененията и че признавате грешките си. Този проект може да включва професионално образование, взимане на присъединяване в нови планове и идентифициране на проблематични видове на държание.

Възстановете самочувствието си

Устойчивостта е от основно значение за превъзмогването на тази ниска точка в кариерата на човек. Това е моментът, в който би трябвало да заздравите връзките си с вашите сътрудници, на които да се осланяте за поддръжка. Това е положително време да помислите за намиране на наставник, който да ви помогне да възвърнете самочувствието си.

Преценете дали си заслужава да останете

Ако сте били намалени поради нещо, което е отвън ваш надзор, то би трябвало добре да помислите дали желаете да продължите да работите на това място. Понижили ли са вашата заплата поради по-ниските облаги на компанията ви през предходната година? Загубила ли е позицията ви своята значителност, откакто компанията е била добита от нов притежател? Постоянно ли сте в спор с вашия началник? Това са все въпроси, които би трябвало да си зададете, преди да решите дали да напуснете работа. Ако изискванията са такива, то може би най-хубавият ви ход е да намерите нова работа, която да ви предлага благоприятни условия за развиване и да насочи кариерата ви в мечтаната от вас посока.

Даниел Борц  за Мonster.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР