Понеже не сполучиха на неделна вечеря и понеделнишка закуска, държавните

...
Понеже не сполучиха на неделна вечеря и понеделнишка закуска, държавните
Коментари Харесай

19 мин: Борисов атакува в гръб Меркел в ЕС и това няма да се забрави

Понеже не сполучиха на неделна вечеря и понеделнишка закуска, държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз се събират на обяд през днешния ден в 12 часа българско време, с цел да решат от трети път ориста на основните постове в новото ръководство на Съюза, написа 19min.bg.

След като България напусна непрестижния съюз с евроскептиците от Унгария, Полша и Хърватия против претендента за ръководител на Европейска комисия – министър председател на Европа, Франс Тимерманс, повдигнат от Сергей Станишев като водач на ПЕС, неговите шансове не се усилиха. 

Но пък в началото изречените от Бойко Борисов против Тимерманс и договорката от Осака сред водещите министър – ръководители и президенти, отпред с Меркел и Макрон за избирането на холандеца, няма да бъдат забравени. Премиерът, за който е витално нужен действителен консултант по външната политика, какъвто няма от години, изрече думи, които в никакъв случай няма да може да си върне: „ Меркел е началник на ХДС, не на ЕНП ”.

В интерес на истината, Меркел даже не е началник на ХДС, тъй като в сестринската на ГЕРБ немска партия дълги месеци ръководи Анегрет Крамп – Каренбауер. Но Меркел е канцлер на Германия и действителен водач на Европа, дружно с Макрон. И за двамата министър председателят и България след думите на Борисов се оцветяват мощно отрицателно. 

И няма да помогне даже Кристалина Георгиева да я огрее поста ръководител на Европейския съвет – нещо като президент на Европейски Съюз. Тя би могла да заеме длъжността по схемата на Макрон, която с изключение на партиен, цели и сексуален паритет за 4-те съществени кресла в Съюза. Именно това прави и кандидатурата на Маргрете Вестагер за висш представител по външната политика допустима. Но, в случай че министър председателят на Белгия Шарл Мишел вземе поста, срещу което са в родината му, където обединенията се вършат супер мъчно, а без него кабинетът им ще се разпадне, все ще е от тази квота.  
В Европарламента нещата с председателството също напълно са забатачени. Първоначалната сделка беше досегашният водещ претендент за ръководител на Европейска комисия Манфред Вебер да стане началник на Екологичен потенциал. Но той се подразни, че ще би трябвало да цари единствено половин мандат, а в другата част да бъде преместен от либерала Ги Верхофстад.
Понеже, както споделят дипломатите: „ Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано ”, никой към момента не може да каже какво ще се случи с управлението на Европейски Съюз.

Финалният резултат би трябвало да стане явен преди началото на съвещанието на Европейския парламент в сряда сутринта. А търговията върви за цялостен пакет, който включва ръководител на Екологичен потенциал против поддръжка за всички останали дефинитивни претенденти, с цел да минат през гласуването на евродепутатите. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР