„Нашата Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не

...
„Нашата Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не
Коментари Харесай

Борел: ЕС няма да е цял, докато не се присъединят Западните Балкани


„ Нашата Европа няма да е приключена, до момента в който Западните Балкани не станат същинска част от нея. Изключително значимо е да ускорим процесът на разширение на Европейски Съюз. Той се забавя прекомерно дълго “.

Това съобщи висшият представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел в тирада на Европейския конгрес, откакто получи премията „ Алоис Мок “, съобщи БГНЕС.

„ По-ранното разширение беше сполучлива история. По-нататъшното разширение ще бъде също толкоз сполучливо. Проблемът е, че то се бави прекомерно дълго. Сега би трябвало да го ускорим. Нека не забравяме, че Европа няма да е приключена, до момента в който страните от Западните Балкани не станат членове “, уточни той.

Наградата му бе връчена на форума от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг.

Борел акцентира, че в случай че основната дума на първата вълна на разширение на Европейски Съюз е била пазарът, през днешния ден основната дума е сигурността.

„ Изправени сме пред значими закани, живеем в рисков пейзаж. Но бъдете деликатни, националните решения и построяването на стени няма да бъдат решението за европейците “, сподели той.

Топ дипломатът на Европейски Съюз добави, че демокрацията не се популяризира, а за сметка на това властническите режими се завръщат, свободите са застрашени и всичко се трансформира в оръжие - сила, храна, технологии, миграция.

„ И в границите на Европа виждаме завръщането на властническите хрумвания, които ни предизвикаха доста несгоди в предишното. Мисля, че Европа се отвръща от Европа, отворена към света и нетърпелива за намиране на общи решения, към Европа на войните и националните решения “, предизвести той.

Необходимо е да се построяват мостове, тъй като светът се нуждае от Европа, която съставлява свободата, разцвет и обществено доближаване.

Шаленберг сподели, че Западните Балкани са " културно, психически и прочувствено " непосреден комшия на Европейския съюз.

„ Няма подозрение и имам вяра, че сме съгласни, че Западните Балкани към този момент са част от европейското семейство, те принадлежат към него. Винаги съм непоколебим към тези, които настояват, че районът е задният двор на Европейски Съюз, това е изцяло неправилно. Не сме пълноценни, до момента в който те не са част от нашето семейство и би трябвало да ускорим този развой “, сподели Борел.

Европейският конгрес се организира във Вахау, Австрия и продължава до 22 юни.

По време на форума висшият представител на Европейски Съюз ще взе участие в работни срещи и полемики с Шаленберг, министри на външните работи от Западните Балкани, представители на мозъчни тръстове и организации на гражданското общество.

Той ще се срещне и двустранно с представители на Западните Балкани. | БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР