Понеделник, 10 септемвриЧудя се да кълна ли, да псувам ли,

...
Понеделник, 10 септемвриЧудя се да кълна ли, да псувам ли,
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 10 септември
Чудя се да заклевам ли, да ругая ли, или напряко да изстрелвам?! На непретенциозен протест, стотина души, през вчерашния ден в Борисовата градина водачът на районен съд на Българска социалистическа партия „ Красна поляна ” Евгений Белий оповестил, че България има потребност от нов 9-ти септември. Но не прецизирал дали 9-ти септември с целия му атрибут от побоища, убийства, палежи, или един 9-ти единствено като метафора. Те социалистите дип не са по метафорите. Хванат ли калъчката, няма спиране…
Бях заречен да опиша за Данчо Мичев, новият основен на „ Дума “. Трима души звъняха да питат ще опиша ли. Ще опиша.
Данчо поработи малко в „ Монитор “ по времето, когато и ние си вадехме горчивия залък там. Като се понаучи, отиде в „ Дума “. Защото, нали, лявото зове… Тогава основен на „ Дума “ беше Венци Тунев. Беше 1999, малко откакто падна онази американска ракета в Горна баня. Данчо репортерстваше в „ Дума “, само че продължи да ни наобикаля, та да понаучи някоя вест и да блесне пред началството си. И двете редакции бяха в ИПК „ Родина “. И една вечер, таман сме затворили вестника и пием по едно за разпределяне на нервите, идва Данчо: „ Здравейте пичове, какво ново? “ Ние се спогледахме и се направихме, че нещо крием от него. „ Кажете, бе, какво ви е огромното заглавие? Добре, ти си наш човек, ще ти кажем, само че пази загадка. Сменяме огромното заглавие, тъй като е паднал един „ Херкулес “ край Кюстендил. “ И почнахме сякаш да преправяме първа страница. Данчо се повъртя, повъртя и по едно време изчезна. На идната заран таман вършим планьорка и звъни посраменият ловджия на нощни вести и псува поименно и наред. Като излязъл от нашата редакция, отишъл напряко при основния си редактор Тунев. Казал му, че аероплан е паднал и изискал кола. Обаче по това време „ Дума “ нямаше кола, та Венци Тунев се обадил персонално на водача на Българска социалистическа партия Георги Първанов, който незабавно откликнал. И към 1 часа измежду нощ Данчо към този момент е в Кюстендил. Спира при едни ченгета и пита: „ Добър вечер. Аз съм от в. „ Дума “. Къде тука някъде е паднал един аероплан? “ Ченгетата му се изсмели: „ Пратили са те за зелен хайвер, момко. Никакъв аероплан не е падал. “ Но Данчо, добре начетен от нас, че властта крие, пообикалял още няколко часа из Кюстендилско. Но „ Херкулес “ по този начин и не разкрил.
За достоверността на описа могат да свидетелстват Габи Николова и Атанас Куртиян.
Та желая да кажа, че малко натегач пада Данчо Херкулеса, малко кариеристче. Гледам оня ден таман го бяха назначили и почна да ги ръководи през Facebook. Ама със здрава ръка! Без „ апелирам “, напряко с „ желая “. Да пази, Господ!
Борисов вика за подлежащите на оставка министри: " На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в партията - и Московски, и Нанков. "
Боже, какъв брой грозно! Сатурн (Кронос) изяжда децата си. Пророчеството гласяло, че личният му наследник ще го смъкна от власт. И той почнал да си руча децата. Изял пет. Жена му съумяла да скрие само Юпитер, който пораснал и станал настойник на Рим.

 Франсиско Гоя, Сатурн (Кронос) изяжда един от синовете си  

Ако бяхме подписали Истанбулската спогодба, това не можеше да се случи!
Проверка на медиите демонстрира, че макар шумните арести и обиски, макар клетвите на прокуратурата, Ветко и Маринелка още не са пуснати за търсене в Интерпол. Според Григор Лилов не били пуснати, тъй като това би било юридическото съображение мигновено да се блокират банковите им сметки по света и у нас, което естествено ще попречва идното им доене от съд и прокуратура.
Според Лилов хотел „ Маринела ”, където се настаняваха гостите на Българското председателство, бил подслушван от мазето до покрива, освен това от небългарска работа. Което в никакъв случай не може да стане без единодушието на притежателите. И това била една от аргументите за акцията против Арабаджиеви. За страдание Лилов не сподели коя е службата и от коя страна. Явно не е Македония или Албания…
И до момента в който още сме на ВИП-овете, да споменем и Божинката, който е трансфериран от някакво китайско село с 2 млн. поданици (там селата са по толкова) във Враца. Няма срамно, вика, да играя във Враца, тук е като Ню Йорк. Къде ли е бил натъпкан на кучето в… Голяма дупка ще да е било, щом Враца му се е видяла като Ню Йорк! Враца, Северозападна България, другото име на мизерията!
Така наподобява една кариера, изгубила основанията си. Жалко! Преди петнайсетина години споделяха, че се е появил огромен гений. Но не става единствено с гений. Иска се труд, воля, постоянство… Демек, темперамент.
За вълка говорим…
Президентът Плевнелиев… Каква порочна традиция! Сега, както и да се насер… извинете, както и да се изложи, той доживотно си остава „ Президентът Плевнелиев “. Направи Радев на мат и безсрамник по тв приемника. Популист бил. Кръгла нула във външната политика. На Запад не го бръснели за слива. Русия на два пъти му била шамари…
Изобщо къде съм аз, къде е той…
" Излязох, вика, доста по-беден от политиката. Ако някой съпостави моята първа и последната декларация ще види голяма разлика. Аз обеднях. “
Възможно е, само че в това време се случи и един бракоразвод. А от дълго време е известно, че дамата е като урагана – идва с духане и си потегля с къщата. И част (сериозна!) от спестяванията. Затова умните хора в последно време вършат друго: като им се прежени просто намират някоя жена, която не харесват изключително, и й дават една къща. Плевнелиев обаче не е от тях.
Плевнелиев се изпусна и разкри и една значима детайлност от предишното си: " Аз бях изработен за няколко месеца член на Българска комунистическа партия, само че като студент си хвърлих книжката, за което съм имал смелостта. “
„ Като студент “ се отнася за времето след 10 ноември 1989 година, когато се изискваше голяма храброст да си хвърлиш партийната брошура. Борисов да вземем за пример нема тая храброст.
Бях направен… От една позиция всички сме направени. Просто някои са зле направени. Даже имаше и специфичен израз – с противоположната страна на…
Малка ретроспекция. 12 ноември 2014 година: „ Питате къде бях на 10 ноември 1989 година? Да ви кажа една тайна… Когато чухме по новините, че има събиране в Народно събрание и ще се прави смяна в страната, нарисувахме на два тапета два плаката: " Съд за виновниците " и " Дворците на Българска комунистическа партия да станат лечебни заведения и учебни заведения ". С тези два плаката отидохме на прословутия протест. "
На 10 ноември?!
 Да кажем, че го е сънувал. Защото другояче би трябвало да признаем, че президентът ни лъже като сръбски ром. Предния ден „ 24 часа ” беше разгласил текст за 10 ноември със фотография, на която ясно се виждат тъкмо цитираните от Росен лозунги. Но ги носеха други хора.

Както обича да споделя доктор Филипов, няма по-тъжно нещо от воин, пропуснал времето за героизъм.
Не мога да схвана Плевнелиев пробва да се откопае ли, какво прави? Това е идея пердута! Да се помири с думите на Горби, че има живот и след властта, да си отива у дома и да се създадат с госпожата на лъжички. Знаете ли какво значи на лъжички? Някой път като съм на кеф, ще ви кажа.
Та по този начин. За малко да се изкара отстъпник. Доста комсомолци го направиха. И както нямахме дисиденти, по този начин след 10 ноември се оказа, че всеки втори се е борил със системата. Дисидентството се явява на най-неочаквани места. Например, става известно, че Миньо Стайков, който има 4 присъди по времето на социализма за пренебрежение към собствеността, в действителност бил жертва на режима. Така най-малко го изкарали юристите му. Без малко отстъпник.
Вторник, 11 септември
Борисов вика за футболистите: " Ако продължат по този начин и се класират, аз мисля, че следващата година може едно кокетно ново стадионче да им създадем. Мисля, че стотина милиона могат да се отделят за един нов стадион да им създадем. "
Не сме рекли, не сме ги откраднали! Пардон, желаех да кажа, не сме ги дали.
Един Валентин вика, че сме можели да отделим 100 млн. и за един гиздав пантеон. На което персонално ние не бихме възразил, стига той да… Така, де, сещате се. На жив човек не се прави пантеон. Ако той благоволи да се гътне, ние ще се стегнем и за шест дни ще му го създадем. Доказали сме, че можем за шест дни. Гошо Тарабата умира на 2 юли 1949 в Москва, а на 10 юли тялото му е положено в готовия към този момент пантеон. Два дни за планиране и шест дни за градеж. Ама градеж да видиш! Бъки на три пъти му туря динамит и той не пада и не пада…
И, с цел да има историческа правдивост, ще възложим построяването на „ Трейс “ или „ Главболгарстрой “. Да му откраднат половината пари, да му пада таванът по главата…
Социоложката, ученик на Философски факултет, Румяна Бъчварова, началник на кабинета на Борисов, вика: " Желанието да свалиш държавното управление е подривна дейност… Сегашното държавно управление е законно определено, има болшинство и демократичният цикъл е 4 г… "
Казан в резюме, опозицията е противозаконна, а битката ѝ за власт – незаконна.
Леле, Румяно! Чак не ми се има вяра, че сме слушали едни и същи лекции и сме учили от едни учебници!
" Във всичките рецензии, вика, се екстраполира персоналното предпочитание на някого да пристигна на власт. ”
Представяте ли си безсрамие! Вместо да се екстраполира желанието да се укрепи властта на ръководещите, опозиционерите си екстраполират желанието за власт! Ама по какъв начин може, бе?!
Много е неприятно по кое време човек си екстраполира скъсаното морално дънце.
Във ФБ Румен Генов хвърли в паника философската ни душа.
Срещнал европроект със заглавие: „ Надграждане и развиване на Държавен хибриден частен облак за потребностите на електронното ръководство ".
 Частен и държавен, и от горната страна на всичко и хибриден облак… За 43.8 млн. лева Проверих. Точно по този начин е: „ Държавен хибриден частен облак “. Съкратено – ДХЧО! Процедурата е оповестена по ОПДУ (Оперативна стратегия „ Добро ръководство “) и има за цел да подкрепи създаване на средата за електронно ръководство посредством надграждане на ДХЧО.
Ще пиша на сътрудниците във Философски факултет да ми обяснят допустимо ли е да съществува нещо държавно и частно по едно и също време. Явно персоналната ми начетеност не е задоволителна.
Сряда, 12 септември
Борисов усилва заплати на всички в бюджетната сфера с 10% в изборната 2019 година „ Разчетите, вика, ни го разрешават и от 1 януари ще го създадем. "
433 хиляди души ще вземат нарастване от 211 лева месечно. Това е приблизително. Но тъй като в никакъв случай не е приблизително, та едни ще вземат 100 лева, други 200, трети 300, 400…
Ако нарастването от 10% на заплатите на работещите в бюджетната сфера коства на фиска 1.1 милиарда лева, тогава цялата прехрана на тая сфера ни излиза към 11 милиарда, 11.15% от Брутният вътрешен продукт за 2017 година (98 631 млн. лева.)
Полани Национален статистически институт изнесе данни за държавните служители в Царство България през 1911 година Тогава популацията е било 4,338 млн. души. А в бюджетната сфера са работили 72 000, от които служители са 27 000 души, а 45 000 са служещи (хора, които са се занимавали с физически труд). Значи на 1000 души от популацията са се падали по 17 служители и служещи. Сега на 1000 българи се падат по 62 служители! А на 1000 работещи българи се падат по 141 лемура! Майката си трака!
Най-много бюджетници по това време е имало в Министерството на националното просвещение - 9564, от които служители са едвам 51 души, а останалите са учители. Чиновниците в това министерство са получавали и една от най-високите заплати - 221 лв., при междинна за служители и служещи в страната - 129 лв.. Даскалите са вземали приблизително 120 лева Но с тези пари можело да се купят 115 кила агнешко и 182 л вино!
За същите работи през днешния ден един даскал би трябвало да получава 1495 лева (за агнешко по великденски цени) и 728 лева за вино (наливно от Миньо по 4 лева литъра.)
Разбира се, това навсякъде нарастване е нелогично на фона на цялостната липса на промени и непрестанно увеличаващия се личен състав. Но има ясна политическа логичност. Преди години, когато още не беше го блъснал ишиасът, Юнкер сподели: „ Ние всички знаем какво би трябвало да се направи, само че не знаем по какъв начин да ни преизберат след това… “ Това като не знаеш, все едно нищо не знаеш! А Борисов единствено него знае и друго не му би трябвало! 433 хиляди бюджетници, като турим и половинките им, отрасналите деца, родителите и ще получим оня милион гласоподаватели, който ще държи Борисов на власт доживотно. Срещу милиард годишно. Но наш милиард, не негов. Той неговите си ги пази.
Четвъртък, 13 септември
Край на лицемерието! Стига сме се правили на набожни! Доган си купи Топлоелектрическа централа „ Варна “. На свое име си го купи! Довчерашният раздавач на порции през днешния ден пред всички си сипа една огромна тлъста мръвка! Без боязън и без срам. И за какво ли да ги има…
„ Без нечиста сделка няма капитализация. ”
През 2017 година компания " Сигда " на Данаил Папазов купува Топлоелектрическа централа „ Варна “. Папазов е човек на Доган, като подобен беше министър на превоза при Орешарски. През юли 2018 година синът на Папазов продава на Доган 36% от " Сигда " за 1800 лева, а дъщерята – 34% за 1700 лева И по този начин за 3500 лева Доган се снабдява със 70% от сдружението. Което, по-долу ще разберете, на процедура значи, че за 3500 лева Доган си е купил 40-50 млн. лева Абсурдно ли ви звучи? Ама е истина.
" Сигда " на Папазов купува ТЕЦ-а за 48.5 млн. евро. Половината от тази сума е взета като заем от ПИБ. А другата половина евентуално е взета от сметките на ТЕЦ-а. Там имало 43 млн. лева, които купувачът наследил.
Както споделяше един от героите на сър Тери Пратчет в „ Пощоряване “, „ Ние купихме Голямата Магистрална с нейните си пари! ”
В същата книга е и великата мисъл: “Откраднеш пет $ и ще си замърсен апаш. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си воин или правителство… “ Напомням я още веднъж, тъй като „ договорката “ на Доган не би могла да стане без съучастието на страната.
След като купил ТЕЦ-а Папазов направил преоценка на активите на сдружението и то излязло на облага от 60 млн. лева за 2017 година " Сигда " си дава 30 млн. лева дял и Папазов/Доган съвсем си е върнал инвестицията. С една дума Гепи Мангизов купи ТЕЦ-а с парите на ТЕЦ-а.
Горе споделих за съучастието на страната, само че ще допълня - в тази ситуация съучастват две страни - българската и чешката. С моя елементарен ум се запитвам не можеха ли чехите да създадат преоценката? Или най-малко не можеха ли да си пернат тези 43 млн. от сметките на ТЕЦ-а? Не знам, единствено запитвам!
Но „ капитализацията “ не свършва тук. Следващият стадий е обвързван с контракт за леден запас, който неработещият от 2015 година Топлоелектрическа централа подписва с страната. Държавната „ Марица-Изток “ 2 се отхвърля от тия немъчени пари и Топлоелектрическа централа „ Варна “ получава контракт за 27.4 млн. при най-изгодните условия.
И най-интересното е, че нито от ръководещите, нито от опозицията се чу дума за това фрапантно нарушаване на трудове и неписания политически морал! Ни дума!
А народът… „ Народът да го духа! “ И ще е изцяло справедливо. Защото не е народ в случай че и в този момент не хване гьостерицата и не разгони оялата се политическа сбирщина.
Петък, 14 септември
Кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова желаеха делото против тях да се приключи. Обвинителният акт бил цялостен с неточности. Вместо основен проектант, било написано гладен проектант. Съдията по делото Иво Хинов се съгласил, че има доста неточности, само че те били механически, а не процесуални нарушавания. А съгласно нас те даже не са и неточности, а етапи на растежа. Трябва ли да се убеждаваме, че всеки основен проектант в миналото е почнал като гладен?
Иванчева вика: „ Наскоро отказахме следващия гол обиск с клякане. " Написала декларация до правосъдния министър, че отхвърля да се подчинява на този обиск, тъй като го смята за позорен.
Няма подозрение че е позорен. Но пък, въпреки това, няма по какъв начин да се ревизира дали госпожите не крият оръжие в интимностите си. Да, изцяло е допустимо. Имаше подобен случай в Съединени американски щати, щата Минесота. Бяха арестували един наркопласьор, некой си Айзък Виджил, обаче той съумял да стреля и да рани един служител на реда с револвер, прикрит сред задните му бузи. При това ръцете му били с белезници. Нямам пояснение по какъв начин е стискал цялостен револвер в кливиджа си, в случай че позволите да се изразя като политолог. И по какъв начин е дръпнал спусъка. И в случай че той въпреки всичко е бил мъж и най-малко теоретично има с какво да е дръпнал спусъка, при Иванчева даже и теоретична опция няма.
Та споделям, че да, в действителност е унизително, само че няма по какъв начин по различен метод да се ревизира дали госпожата не крие оръжие. А може също и пари. Пет-десет хиляди евро в едри банкноти, завити руло… Жените от много време са криели скъпоценностите си по тия места. Ето какво споделя в „ Кандид “ на Волтер една госпожа, която била пленена от корсари: „ Веднага ни съблякоха голи като маймуни... Бързината, с която тези господа събличат хората, е почтена за удивление. Но най-вече ни изненада това, че на всички ни бръкнаха с пръст на едно място, където ние, дамите, нормално слагаме единствено тръбичката за клизмата. Тази гала ми се видя доста странна – ето по какъв начин съди човек за всичко, когато не е излизал от страната си. “
По същия метод съди и човек, когато влиза на непознато място, да вземем за пример в пандиза.
И като споменахме Съединени американски щати по-горе… Отношенията сред премиера и президента малко се поизопнали. На премиера Борисов изненадващо му се приходило на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Досега е ходил единствено един път – през 2010 година Но очевидно си даде сметка, че не е работа за монолингвист и остави президентите да вървят. Последно лани върви Радев и се върна със фотоси с Тръмп. Обикновено „ фото опортюнити “, несъмнено. Но Борисов в случай че иде, няма да е за фотографията. Тукашните анализатори считат, че задачата му е да пресрещне Тръмп в някой кулоар и да му приказва за закона „ Магнитски “ и какъв брой незаслужено е използването му върху тримата Шишковци… Много опасен ход. Тръмп, какъвто е кавгаджия, може неприятно да обиди страната ни. Но няма различен метод. За последно Борисов е канен в Съединени американски щати през 2012 година И оттогава не е канен. През февруари зам.-външният министър Георги Георгиев заяви, че се готви посещаване на Борисов в Съединени американски щати. Но по този начин и не можа да се подготви заради липса на покана.
Не можеш да се скриеш от предишното си. Още по-малко пък от сегашното си.
Страхотен скандал се заформя. Оня ден Биволъ разгласява следствие, от което ти настръхват космите! Мрежа от консултантски компании, свързани с Джи Пи Груп, раздавали подкупи и манипулирали публични поръчки за стотици милиони. Разследването крепко подплашило корумпетата и те почнали да горят документите в нивите край едно Радомирско село. Биволите уведомили полицията, само че тя, вместо да арестува нарушителите, арестувала публицистите. Защото, става известно, въпросната Джи Пи Груп била свързвана с шефа на „ Лукойл “ Валентин Златев. Биволите докопали документи, които демонстрират по какъв начин консултантските компании раздавали подкупи властта на всички равнища. В тайните файлове имало рубрика „ Комисионна “. В нея корумпетата били обозначени с малко име или с името на институцията. Например: Кмет Вн. – 45 000 през декември 2013 година, Кмет Вн. 16 185 през март 2014, Вн – км. – 35 000 през април 2014…

 От страницата на доктор Свилен Георгиев

И по този начин този „ Кмет Вн “ е получил за няма и половин година близо 100 хиляди лева Не знам дали „ Кмет Вн. “ значи кмет на Варна. Но, в случай че значи това, то значи и Иван Портних. Но може да значи и Видин. И тогава значи Герго Гергов от Българска социалистическа партия (кметувал 2011 – 2015 г.). Тоже не плохо!
Далаверата е голяма и същинските ѝ мащаби занапред ще се откриват. Имам пресантиман, че тоя път властта мъчно ще успее да я замете под килима. Но пък, въпреки това, като имам поради с какво равнодушие беше посрещната вестта, че Доган е притежател на Топлоелектрическа централа „ Варна “, кой знае…
И отново ще повторя алтернативата. Или ще ги издухаме, или ще го духаме! Tertium non datur. За тази гърбица има единствено един лек – гьостерица неокастрена. Помислете и вие, в случай че не ви мързи.

To be continued
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР