Поне три футболни клуба в Нидерландия ще заведат дела срещу

...
Поне три футболни клуба в Нидерландия ще заведат дела срещу
Коментари Харесай

Клубове завеждат дела заради спирането на футбола в Нидерландия

Поне три футболни клуба в Нидерландия ще заведат каузи против локалната федерация (KNVB) поради прекратяването на сезона. Централата реши да спре шампионатите поради пандемията от ковид, като няма да бъдат оповестени първенци и изпадащи. За първи път от основаването на Ередивизи през 1956 година шампионата остава без първенец. За квотите за европейските клубни шампионати ще се употребява краткотрайното класиране, в която " Аякс " бе отпред, само че с равни точки с втория АЗ (Алкмаар). И двата отбора ще играят в Шампионската лига, а " Фейенорд ", ПСВ (Айндховен) и " Вилем II " ще играят в Лига Европа.

Очевидно ощетени от решението са най-малко три клуба - " Утрехт ", който се класира на край за Купата на страната и трябваше да срещне " Фейенорд ", само че мачът също бе анулиран, както и втородивизионните " Камбюр " и " Де Граафшап ", които няма да влязат в елитната дивизия, макар че имат огромен задатък пред останалите тимове.

" Утрехт " към този момент заяви, че ще подаде тъжба против федерацията поради анулирането на сезона. Освен че имаше да играе край за купата, отборът е и с мач по-малко от петия " Вилем II " в шампионата, а при победа щеше да заеме петото място поради надалеч по-добрата си голова разлика.

" Утрехт " не приема решението за систематизиране на европейските места и ще го оспорва пред състезателен съд и пред УЕФА. Федерацията разпредели местата съгласно класирането, само че е недопустимо, че Купата бе изцяло подценена. " Фейенорд " получава квота поради класирането в шампионата, само че " Утрехт " би трябвало да го получи поради това, че също като " Фейенорд " е на край за Купата. " Утрехт " е ощетен и в класирането, тъй като е изиграл един мач по-малко от " Вилем II ", нещо, за което от федерацията не споделиха нито една дума. Решението да се пренебрегне Купата не може да бъде целесъобразно. Място в европейските шампионати е огромната премия от Купата. " Утрехт " има вяра, че заслужава място в Европа по спортни аргументи и поради финала за Купата и поради класирането в шампионата ", се споделя в известието на клуба.

Според медии в Нидерландия " Камбюр " и " Де Граафшап " също ще си потърсят правата. По устав първите два отбора във втория дивизия получават място в Ередивизи. " Камбюр " и " Де Граафшап " водят надлежно с 11 и със 7 точки пред третия " Волендам " 9 кръга преди края и имаха огромен късмет да влязат в елита.

Треньорът на " Камбюр " Хенк де Йонг подлага на критика федерацията за анулацията на сезона и решението да няма изпадащи и влизащи в Ередивизи. " Това е най-големият срам в историята на футбола в страната . Водим с 11 точки, федерацията избира да гледа класирането, когато дефинира местата за Европа, само че не и за промоция и изпадане. Можете ли да обясните това? Това, което се случва, е неприлично за спорта ", съобщи Де Йонг. 

Клубовете от първите две дивизии в Нидерландия са били призовани да гласоподават дали да има промоция и изпадане, като 16 от тях са били " за ", 9 - " срещу ", а още 9 са се въздържали. Въпреки това федерацията е решила да няма класиране в горна дивизия и изпадащи.

" УЕФА прикани да има спортни причини. Ако вземем поради УЕФА, гласуването на клубовете и класирането, не може да се вземе такова решение. Първа дивизия (името на второто равнище в Нидерландия - б.а.) е разрушена по този начин. Това е позор за холандския футбол ", добави Де Йонг.

Един от шефовете на " Камбюр " Джералд ван ден Белт счита, че клубът може да банкрутира поради решението на федерацията:  " Страхувам ли се за оцеляването? Да. Ако останем в същата дивизия, ще сме с 1,5 млн. евро обратно. А рецесията с ковид ще добави към това, всички страдаме от нея. "

Клубът е вложил в играчи с вярата да влезе в Ередивизи, а през зимата взе още футболисти. " Вече водехме с 8 точки, инвестирахме още веднъж, с цел да изправим някои недостатъци в отбора и това усилваше възможностите ни да си осигурим промоция. Трябваше да удължим някои контракти преди 1 април и го направихме точно поради идната промоция ", добави шефът.

Генералният шеф на " Камбюр " Ард де Грааф съобщи, че към момента е рано да се каже дали клубът ще заведе дело, само че не изключи тази опция:  " Ще забележим каква ще е позицията ни и какво можем да създадем. Наистина не възприемам. Защо не се възползват от опцията, която УЕФА дава? Наистина демонстрират двоен критерий. За нас това е като удар с чук. "  

Треньорът на " Де Граафшап " Майк Снуи е на сходно мнение, а клубът също обмисля да си търси правата: " Ние сме необикновено разочаровани. Това е непочтено, тъй като преднината ни беше огромна. Защо KNVB искаше клубовете да гласоподават, а по-късно пренебрегва вота? Не ми хареса и самата концепция за гласоподаване. Това е все едно да питаш пуйките по какъв начин се усещат на Коледа. "

Междувременно, Белгия отсрочи още един път решението за окончателното прекъсване на сезона. Местната федерация разгласи сходни проекти, като заяви, че " Брюж " ще завоюва купата съгласно краткотрайното класиране. Белгийската професионална лига би трябвало да организира среща през днешния ден, само че решението за преустановяване на сезона още веднъж ще бъде отсрочено.  

" Бордът на шефовете ще предложи гласуването за прекъсване на шампионата да бъде отсрочено за по-късно, евентуално 4 май ", съобщи представител на лигата. 

Това ще е трето отсрочване на решението. Общото заседание трябваше да се организира на 15 април, по-късно на 24 април, само че в този момент евентуално ще бъде отсрочено за май.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР