Понастоящем здравни пропуски или сертификати за ваксинация за COVID се

...
Понастоящем здравни пропуски или сертификати за ваксинация за COVID се
Коментари Харесай

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Понастоящем здравни пропуски или документи за имунизация за Коронавирус се изискват за достъп до питейни заведения, заведения за хранене и културни обекти в редица страни от Европейския съюз, което провокира редица митинги , написа " Евронюз ".

Целта на държавните управления , които вкарват тази мярка, е да подтиква имунизациите против COVID-19. Регионът се сблъсква с прилив на нови инфекции , упреквани в по-трансмисивния и по-опасен вид Делта .

Но мярката среща яростна опозиция .

предишния уикенд, скандирайки " Свобода ! " и описвайки мярката като унищожаваща свободата. Подобни демонстрации са извършени и в Италия - където - с протестиращи , обявяващи зеления пропуск за " противоконституционен ".

Прави ли са, съгласно правни специалисти, не . Задължителната имунизация може да бъде оправдана.

" Някои права могат да бъдат лимитирани при избрани условия , само че единствено до степента, в която е безусловно належащо и съразмерно за реализиране на законна цел ", разяснява доктор Орсола Райх, старши юрист в Liberties, неправителствена организация, която следи правата на индивида в цяла Европа.

" От позиция на правата на индивида , даже наложителната имунизация може да бъде нарушаване, което обаче се оправдава от правата на другите хора . " Но, акцентира тя, " въпросът, който би трябвало да бъде заложен, постоянно е дали има други, по-малко нарушаващи правата способи, посредством които може да се реализира същата цел. Ако е по този начин, нарушаването няма да бъде целесъобразно. "

Държавният съвет на Франция - самостоятелен орган, който поучава държавното управление, само че работи и като административен висш съд - реши, че това е целесъобразно , премахвайки оспорването на условието за здравна карта за културни и развлекателни заведения, въведено предходната седмица.

" Възобновяването на епидемията , обвързвано с разпространяването на разновидността Делта е нещо, което оправдава удължение на потреблението на здравната карта ", сподели съдията.

" Здравната карта може да бъде толкоз ефикасна, колкото блокадите ".

Цифровият документ на Европейски Съюз COVID-19 - удостоверяващ, че притежателят е или имунизиран, или се е възстановил от заболяването, или неотдавна е негативно тестван - в началото е предопределен да възобнови пътуването в границите на блока .

Той бе публично стартиран в 27-членния съюз по-рано този месец . Но някои държави-членки към този момент бяха пуснали своя версия. Дания, да вземем за пример, пусна своя през април като средство за облекчение на някои ограничения за блокиране, като в началото разреши на притежателя му да влезе във фризьорски салони, салони за хубост и автошколи.

Оттогава Австрия, Кипър, Франция, Германия, Италия Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Ирландия и Словения също ползват правила, изискващи здравна карта за достъп до избрани места. Въпреки че описът варира в другите страни, те са ориентирани към хотелиерския бизнес, както и към културните и спортни обекти.

Според Арно Флахау, професор по публично здраве в Медицинския факултет на Университета в Женева и директор-основател на Института за световно здраве, задачата е тройна: отбягване на недодялан локдаун, поощряване на имунизациите и намаляване на продължаващото влияние на пандемията върху обществения и икономическия живот.

" В началото на тази пандемия, преди китайците да опитват с блокадата в Ухан , никой не знаеше дали локдаун ще успее да спре вируса . И тогава опитът сподели, че е доста дейно , само че има и прекомерно огромно въздействие върху обществените и икономическите живот.

" Днес сме на същия стадий със здравната карта , продължителното потребление към момента не е оценено , само че може да се окаже толкоз дейно, колкото заключването , защото се свежда до ограничение на всички неимунизирани , които няма да имат достъп до питейни заведения, заведения за хранене , културен, обществен, състезателен и празничен живот, в случай че не показват негативни проби на всеки 48 часа . "

" А продължителното потребление на здравната карта е доста по-малко обществено и стопански проблематично . Скоро ще разберем дали извършва обещанията си и заобикаля насищането на френските и италианските лечебни заведения ", добави той.

Вариантът Делта съставлява 99% от новите случаи във Англия. Той е преобладаващ и в множеството европейски страни . Само цялостният курс на имунизация е ефикасен за понижаване на риска от тежест.

" С разновидността Делта , обвързван с доста висок % на възпроизводство на R0, е нужен доста висок обсег на имунизацията, може би над 90% , с цел да се надяваме да се блокира всяко възобновление на епидемията и при изискване, че имунитетът, възложен от имунизацията, е ефикасен за попречване на предаването на вируса ", акцентира Флахау.

Във Франция държавното управление прави крачка напред . Законопроектът, утвърден от депутатите, освен уголемява потреблението в питейни заведения и заведения за хранене от началото на август, само че също по този начин задължава някои експерти да бъдат имунизирани .

Президентът Еманюел Макрон също съобщи, че идващата есен, по този начин наречените проби за комфорт , които разрешават пътешестване или посещаване на музеи, кина и други предприятия, наранени от мярката, към този момент няма да бъдат безвъзмездни . Следователно неимунизираните хора, в случай че не проявят признаци, оправдаващи безвъзмезден тест, ще би трябвало да се откажат .

Подобна мярка може да изправи условието за здравна карта пред по-трудна правна борба , сподели Райх, само че това ще зависи от редица фактори.

" Дали всички са имали задоволително благоприятни условия да се имунизират " е един от тях, акцентира тя. " Само откакто всеки има обективна опция да придобие статус на изцяло имунизиран , тогава е целесъобразно данъкоплатците към този момент да не заплащат за тестване на тези, които не са имунизирани. "

" Процесът на имунизация задоволително елементарен ли е? Хората от уязвими общности получиха ли нужната помощ, с цел да се записват за имунизация и да отидат? Имаше ли интензивни осведомителни акции, ориентирани към уязвими към дезинформация групи ? Ако отговорът на някой от тези въпроси е негативен, обосновката за заплащане на проби няма да остане ", изясни тя.

Например в Испания повишаването на новите инфекции , следено през последните седмици, е изключително публикувано измежду младежите, които едвам в този момент стартират да се имунизират заради плануваното от държавното управление въвеждане на база възрастови групи.

Но във Франция имунизациите са изцяло свободни за хора на 18 и повече години от 31 май . Оттогава няма ограничавания за имунизиране, тъй че всяко ново правно оборване на здравната карта на тези учредения също може да бъде отстранено .

" Въвеждането на проби, основаващи се на такси , откакто всички хора са имали обективна опция да придобият цялостен имунитет, единствено по себе си не е недопустимо ", сподели Райх.

" Хората би трябвало да понесат тежестта на решенията, които са взели свободно, най-малко частично . "
 13 страни в Европейски Съюз със законови ограничавания за неимунизирани
13 страни в Европейски Съюз със законови ограничавания за неимунизирани

Искате да посетите бар, ресторант или различен развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без " зелен пропуск "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР