Помощник-треньорът на Левски Цанко Цветанов говори за победата в дербито

...
Помощник-треньорът на Левски Цанко Цветанов говори за победата в дербито
Коментари Харесай

Цанко Цветанов: Левски си има „бащица“

Помощник-треньорът на Левски Цанко Цветанов приказва за успеха в дербито над ЦСКА с 2:0.

Бронзовият медалист от Съединени американски щати 94 даде изявление за предаването „ Код Спорт “ по RING, в което показа за работата си със Станимир Стоилов и задачите пред сините.

Г-н Цветанов, за какво Левски завоюва дербито с ЦСКА?
–              Защото бяхме по-добрият тим. Невинаги това става, само че за наслада това се случи в дербито. Заслужено спечелихме.

Участвали сте в доста дербита против алените като футболист и треньор. Какво видяхте от скамейката в последния конфликт?
–              От първата минута Левски излезе, с цел да играе футбол и да завоюва мача, до момента в който ЦСКА, както беше в последните им мачове, чакаше съперника да сбърка. Това беше разликата за мен сред двата тима. Мисля, че и по-рано можехме да решим мача, само че в последна сметка по-добрият отбор справедливо завоюва.

В последните две дербита Левски господства над ЦСКА. Толкова ли са мощни сините или алените са надалеч от познатата форма?
–              На този стадий, както и Стоилов го сподели, мъчно някой тим може да ни надиграе. В началото, когато започнахме не бяхме на равнището на ЦСКА и Лудогорец. Имаха по-добро игрово държание. Мисля, че в този момент Левски качи равнището си и може да играе като еднакъв с еднакъв, а даже и да е по-добър от водещите ни тимове.

Как си обяснявате загуба от Локомотив София – победа над ЦСКА, елиминиране на ПАОК – отпадане от Хамрун Спартанс?
–              Това са неточности на растежа. Постигнахме доста положителни неща, само че за жалост към момента не сме този убеден тим, който да може да управлява всички мачове по 90 минути. Отпадането от Хамрун Спартанс беше нещастно, до момента в който против Локо София може би подходихме малко по-лежерно. Левски към момента не е тим, който да може да подхожда по този начин. Футболното благополучие също не бе на наша страна. Рядко ще ме чуете да споделям това, само че и съдийството в мача с Локомотив не бе на нужното равнище.

Феновете чакат втора Синя приказка. Кога може да се повтори тя?
–              Хубаво е, че почитателите чакат това. Тогава тимът бе на доста по-високо равнище. Когато започнахме преди година Левски имаше доста повече проблеми и може би ще би трябвало малко време и самообладание. Мога да заявя, че нашият отбор играе всеки мач за победа, самоуверено, нападателно и дава максимума от опциите си. Ако продължаваме да работим по този метод и футболистите продължат да се развиват, уповавам се скоро време да изживеем втора Синя приказка. Но по кое време, не мога да кажа.

Какво желаят треньорите от футболистите на Левски?
–              Искат да се раздават във всеки мач. Мисля, че те го вършат. Просто да развият качествата, които имат. Факт е, че ние сме най-младият тим в шампионата и заради тази причина, ще има лъкатушене. Въпросът е да се стараят във всеки мач и подготовка да стават по-добри и да доближат до максимума на своето развиване.

Ще могат ли сините да се борят за купата или още веднъж ще забележим прочут първенец?
–              Казвам, че ще се борим за купата, само че дали ще има прочут първенец, ще разберем на пролет.

Дълги години работите със Станимир Стоилов. Защо той е толкоз сполучлив?
–              Защото е честен и почтен към футбола. А има и задоволително познания. Има уменията да ги приложи на терена. Отново ще кажа, почтен е с футболистите и им демонстрира грешките. Прави ги по-добри.

Какво научихте от него през тези години?
–              Много неща са. Но като негов асистент не мога да ги разкрия (смее се).

Връщаме ви в годините обратно. Какво заварихте в Астана? Какво оставихте по-късно?
–              Както всички страна на Изток от Берлинската стена, имаха огромен копнеж. Отборът имаше капацитет с локални футболисти, също с положителни качества. Обаче бяха потискани или недоразкрити. Намерихме отбор, който можеше да реализира освен това стига да се откри верния човек, който да натисне верните бутони. За наша наслада футболистите повярваха на това, което вършим. Бавно и несъмнено постигнахме триумфи, които казахстанския футбол несъмнено дълги години няма да реализира. Астана стана за първи път първенец в историята си. За първи път казахстански тим взе участие в групите на Шампионска лига и игра четвъртфинал в Лига Европа. Постигнахме положителни неща и с помощта на помощта на локалните хора.

Какво ви сподели Мъри Стоилов, когато одобри още веднъж да застане отпред на Левски?
–              Тогава беше противен миг в моя персонален живот. Звънна ми и сподели: „ Цанко, няма по какъв начин би трябвало да помогнем и да станем треньори! “ Това беше диалогът. Колебание от моя страна не е имало. Аз съм част от неговия екип и до момента в който съм с него, одобрявам провокациите дружно с него.

Винаги ли сте гледали със Стоилов в една посока?
–              Явно е по този начин, щом съм останал в екипа му толкоз дълго време.

Подредена ли е към този момент къщата на сините?
–              Не, тъй като би трябвало време. Всички по-хубави неща се случват по-бавно. Това, че реализираме положителни спортни резултати и всичко е положително, не значи, че в Левски всичко е цветя и рози.

Кои са бодлите?
–              Финансовите проблеми. Липсата на благоприятни условия да намерим още по-добри играчи и да създадем тима по-качествен. Хубавите моменти и съм го казвал на футболистите е, че сега е привилегия да се играе в Левски. Единственото място в България, където има атмосфера за футбол.

Колко време гледате даден футболист, с цел да прецените дали той пасва на схемата на Левски?
–              Решаващата дума има Стоилов. Понякога би трябвало доста малко време, с цел да видиш един футболист, че е задоволително добър. Въпросът е дали можеш да си го позволиш. По света има задоволително такива играчи.

Какви футболисти ще привлечете през зимата?
–              По медиите се разгласяват доста неща. Седем бразилци няма по какъв начин да дебаркират, тъй като имаме предел от пет чужденци отвън Европейски Съюз. При всички положения ще има играчи, които ще дойдат, само че броя няма да е огромна. Няма потребност от огромно текучество, когато искаш да изграждаш нещо. Хубаво е, когато идват нови и да се разделиш с тези, които не се показват добре.

Какво са почитателите на Левски за вас?
–              Нали в България се приказва за модела на ръководство „ Бащица “. Мога да кажа, че Левски си има също подобен. Това са почитателите, които ни устоят и поддържат. Благодаря на всички левскари за любовта към тима.

Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР