Помощ от Англия за машините на вота потърси служебният премиер

...
Помощ от Англия за машините на вота потърси служебният премиер
Коментари Харесай

Премиерът търси помощ от Англия за машините

Помощ от Англия за машините на вота потърси служебният министър председател Стефан Янев. Той и посланикът на Англия у нас Роб Диксън разговаряха с формалния представител на производителя на машини за гласоподаване Smartmatic във връзка със закупуването на спомагателния брой машини, нужни за идния избор. Разговорът се е провел в Министерския съвет и е бил иницииран по концепция на държавните управления на Англия и България, заяви държавната осведомителна работа.

Проблемът с доставката на 1500 спомагателни машини за вота на 11 юли се появи, откакто от “Сиела Норма ” оповестиха, че не могат да доставят устройствата за 6,5 млн.лв. Фирмата изиска 15 млн. лева Изчисленията на Централната изборна комисия (ЦИК) за прогнозната цена са на база контракта с компанията за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април. От „ Сиела ” обаче настояват, че производителят Smartmatic е вдигнал цената на машина със 75 на 100, а също така имало и спомагателни разноски.

Срещата в Министерския съвет е била предшествана от диалог на министъра на финансите Асен Василев с компанията производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, разисквани по време на диалозите, са предоставени на ЦИК, с цел да може  самостоятелният държавен орган да вземе осведомено решение по проблема.

След измененията в Изборния кодекс гласуването на 11 юли би трябвало да бъде единствено машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели. Допълнителни машини може да трябват зад граница и вероятно за огромните секции в България - с цел да е несъмнено, че всички гласоподаватели биха дали своят вот в границите на изборния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР