Помните ли водещите заглавия от преди няколко месеца на тема

...
Помните ли водещите заглавия от преди няколко месеца на тема
Коментари Харесай

Хвърляме мост между ЕС и Турция и за незаконния трафик с антики?

Помните ли водещите заглавия от преди няколко месеца на тематика „ България върна на Турция културни полезности “? Ставаше дума за 56 монети, шест бронзови антични приложения и една бронзова фибула. Ценните артефакти са иззети от българските митнически управляващи при периодически опити за противозаконен трафик към Западна Европа. През юни те бяха върнати на турския заместник-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз по силата на особено съглашение, подписано сред България и Турция през 2012 година.

А помните ли септемврийската вест, че Берлин ни връща над 200 антични монети, декорации и пръстени, арестувани при опит да бъдат продадени на тамошния черен пазар? Въпреки че от десетилетия Германия е „ гара разпределителна “ за българските иманяри, а иззетите антики са стотици и хиляди, немските управляващи за първи път вършат сходен жест. Церемонията се състоя в посолството ни в Берлин, а монетите и накитите бяха връчени персонално на министър Боил Банов (както е съвременно да се споделя от известно време насам).



Припомнихме тези две събития напълно съзнателно.

В четвъртък (21 ноември), на постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт в Брюксел, с единогласие бе призната Резолюция на Съвета на Европейски Съюз по отношение на културното измерение на устойчивото развиване.

Според формалното известие на културното ведомство, с този документ започва процесът за разработване на План за деяние по отношение на културното измерение на устойчивото развиване на нивото на Европейски Съюз и включването му в Стратегията на Европейски Съюз за осъществяване на Програма 2030 на Организация на обединените нации.

Министрите на културата са провели обществен спор, отдаден на тематиката „ Силни страни, иновационен капацитет и конкурентоспособност в международен мащаб на европейските културни, креативен и аудиовизуални промишлености “. Споделено е било визията, че културните и креативен промишлености и по-специално - аудиовизуалният бранш - са в сърцевината на цифровия обединен пазар и са значими стълбове за икономическото и обществено развиване, като способстват директно за иновационния капацитет и конкурентоспособност на Съюза.

„ Сегашният миг, съпътстващ идното правене на всеобхватна дълготрайна тактика за бъдещото индустриално развиване на Европа, е основен за разискването на това по какъв начин културните и креативен промишлености и по-специално - аудиовизуалният бранш, може да се нареждат с оглед и на по-общите политики на Европейски Съюз, с цел да построи Съюзът своето цифрово бъдеще и резистентен растеж”, акцентира министър Банов по време на обществения спор, който протече в частта „ Култура и аудиовизия “.

Та по самодейност на Боил Банов, в дневния ред на форума е била включена спомагателна точка. Тя е била на тематика „ положителните практики в отбраната на културното завещание “, като министър Банов е дал съответен образец с върнатите над 200 артефакта, с помощта на сполучливото двустранно съдействие сред България и Германия.

Той е изразил специфична признателност към немските управляващи и е предложил съдействието в тази сфера да продължи. Но освен на равнище държавни управления и институции от Европейския съюз, а и с включването и на други европейски страни. Такива, които не членуват в съюза, само че имат основно значение за битката с противозаконния трафик на културни полезности.

Министър Банов отбелязва, че общото съдействие против трафика на културни полезности способства и за битката с други форми на незаконна активност като прането на пари, укриването на налози, проведената престъпност и финансирането на тероризма.

Идеята на министър Банов е била приветствана от Германия и Гърция, които напълно са се включили към посочените от него пътища за съдействие в региона на битката с закононарушения към културното завещание.

Така че, в случай че до момента България е станала „ мост “ сред Европейски Съюз и Турция в две деликатни направления - така наречен бежанска вълна от Близкия изток и газопроводите Изток - Запад, към този момент си имаме и трета алтернатива: запазване на културно-историческото завещание!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР