Помните ли пълната и разнообразна трапеза, когато отивахте на гости

...
Помните ли пълната и разнообразна трапеза, когато отивахте на гости
Коментари Харесай

Любими десерти от детството

Помните ли цялостната и разнообразна софра, когато отивахте на посетители на баба? А вкусните десерти, приготвени от златните ѝ ръце?

Ще ви напомним някои обичани десерти от детството!

Мляко с ориз

Необходими артикули:

Прясно мляко - 1 л;

Ориз - 1/2 ч.ч.;

Захар - 350 г;

Ванилия - 3 бр.;

Нишесте ванилия - 1/2 пакет;

Канела.

Начин на подготвяне:

Сваряваме ориза до полуготовност. Слагаме млякото в тенджера на котлона да кипне. Преди това прибавяме захарта и разбъркваме, до момента в който захарта се разтопи. Нишестето разтваряме във вода. Изцеденият ориз прибавяме към млякото и разбъркваме. Добавяме на тънка бликам разтвореното нишесте при непрестанно бъркане. Прибавяме и ванилиите. Сместа разпределяме в купички и слагаме в тава с един пръст вода. Поставяме в авансово загрята фурна и печем до златист цвят. Изваждаме тавата, оставяме да се охладят и поръсваме с канела.

Сладки прасковки

 Сладки праскови - десерт от детството

Необходими артикули:

Прясно мляко - 1 л;

Пудра захар - 80 г;

Ванилия - 2 бр.;

Портокали - 1 бр.; сока

За тестото

Брашно - 350 г;

Захар - 120 г;

Масло - 80 г;

Яйца - 2 бр.;

Бакпулвер - 1 ч.л.;

Лимони - 1 бр. кората;

Захар - за овалване;

Сладкарска багра - разнообразни цветове.

Начин на подготвяне:

За този обичан десерт на първо време слагаме млякото на котлона да кипне. През това време изцеждаме сока на портокала и настъргваме кората, прибавяме ги към млякото. Оставяме го да се пресече. След това прецеждаме с марля и оставяме по този начин сместа няколко часа.

Получената извара омесваме с пудрата захар и ванилията. Брашното смесваме с бакпулвера. Разтапяме брашното, яйцата разрушаваме с кората от лимон и захарта, прибавяме маслото и отново разбъркваме. Сухите артикули смесваме с течните и разбъркваме до приемането на тесто. От тестото оформяме топки. Подреждаме в тава, в която сме поставили хартия за печене.

Печем в авансово загрята фурна до подготвеност. Щом топките са подготвени, още до момента в който са топли, се издълбават деликатно от долната страна и се оставят да се охладят. След това се пълнят с изварата и се слепват (може да замените и със някаква домашно сладко). Едната страна се овалва в единия цвят багра, а другата в различен. Овалваме в захарта. И нашите сладки прасковки са подготвени.

Фунийки с домакински крем

 Фунийки с крем от детството Снимка: Виктория Георгиева

Необходими артикули:

За тестото

Яйца - 1 бр.;

Захар - 6 с.л.;

Кисело мляко - 1/2 ч.ч.;

Сода - 1/2 ч.л.;

Олио - 1/2 с.л.;

Брашно - 3 ч.ч.;

За крема

Прясно мляко - 1 л;

Брашно - 7 с.л.;

Масло - 70 г;

Яйца - 2 бр.;

Ванилия - 2 бр.;

Захар - 1 ч.ч.

Начин на подготвяне:

В купа сипваме захарта и яйцата. Разбиваме добре с миксер. Прибавяме киселото мляко и содата. Разбъркваме добре. Постепенно прибавяме брашното и месим до приемането на меко тесто. Щом тестото е готово, разточваме на лист. Режим го на лентички. Взимаме формичката, намазваме я с лой и увиваме лентичката тесто. Печем в загрята фурна до подготвеност.

През това време си подготвяме крема. В купа си разрушаваме брашното и яйцата с дребна част от прясното мляко. Останалото мляко дружно със захарта слагаме на котлона до завиране, като бъркаме да се разтопи захарта. След това на тънка бликам прибавяме разрушеното брашно при непрестанно бъркане и до втвърдяване. Щом сладкарският крем се сгъсти, лишаваме от котлона. Добавяме маслото и ванилиите. Изстиналите домашни сладки фунийки пълним с топлия яйчен крем и оставяме за няколко часа преди консумация.

Реване

Необходими артикули:

Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.;

Яйца - 4 бр.;

Захар - 1 ч.ч.;

Бакпулвер - 1 пакетче;

Сол - 1 щипка;

За сиропа

Захар - 2 ч.ч.;

Вода - 4 ч.ч.

Начин на подготвяне:

Яйцата и захарта разрушаваме с миксер да приемането на крем. Добавяме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме до хомогенна примес. Сипваме готовата примес в тава и печем до подготвеност.

През това време подготвяме сиропа. В тенджера сипваме захарта и водата, щом кипне, се оставя да поври към 10 минути. Готовото реване нарязваме на части и заливаме със сиропа. Едното би трябвало да е топло, а другото студено. Оставяме реването за няколко часа преди консумация да поеме сиропа. След това ядене с приятност един от най-вкусните десерти от детството.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР