Помните как преди време датската (и норвежка) дума hygge придоби

...
Помните как преди време датската (и норвежка) дума hygge придоби
Коментари Харесай

Какво можем да научим от шведите

Помните по какъв начин преди време датската (и норвежка) дума hygge закупи особена известност. Това значително се дължеше на нейната многозначност, обвързвана с присъщото за скандинавците чувство за домакински уют и добър живот.

Въпреки че разбиранията на скандинавците постоянно се разграничават доста от това, което минава за благоденствие и благополучие на Балканите и въобще в европейския Юг, има доста, което да научим от тях. Ето, да вземем за пример, няколко отлични образеца от Швеция.

Lagom
Тази дума значи нещо като „ точното количество”. Тя отразява ясно характера на скандинавеца – той не се смее прекомерно гръмко по време на диалог, пробва се да не досажда с прекалено много приказки, когато се среща с непознати и стои на уважително разстояние от останалите, до момента в който чака рейса или влака в метрото. Тя е обвързвана и с чувството за мярка в живота на северняците въобще – те се пробват да изискват от себе си и събитията единствено толкоз, колкото им е нужно за реализиране на нравствен комфорт.

Fika
Тази дума се отнася досега в деня, в който наложително би трябвало да си починеш за малко. Особено в случай че денят е работен. В 10:00 шведите споделят, че е време за fika – по тази причина си сипват огромна чаша кафе или чай, след което вземат нещо малко за ядене и вършат единствено това в продължение на няколко минути. Този самобитен обред балансира добруването им в другояче напрегнатия работен темп.

Nummerlapp
Шведите обичат всичко да е подредено и доста прецизно. Затова и избират издаването на номерца, изключително на местата, където най-често се натрупат опашки от хора пред каси и гишета. Така всичко е почтено, никой не се пробва да се пререди и доста хора даже могат да обмислен какъв брой време е нужно, с цел да стигнат до техния номер, като по този начин могат да комбинират опашката с бързо подскачане до близкия супермаркет. За момента тук сходни системи работят само в банките, а може би би трябвало да се случват и на други места.

Каране на колело
Винаги и на всички места. Швеция е измежду десетте страни в света (!) с максимален процзент колоездачи измежду популацията си. Нищо не може да спре шведите – те употребяват колелото, с цел да стигнат до работа, с цел да вземат детето от учебно заведение, с цел да отидат на концерт и даже с цел да отидат до близкия магазин… през зимата! Точно по този начин, студът не плаши северните велосипедисти. Разбира се, това значи и добре почистени велоалеи, и особена грижа за градската инфраструктура като цяло. Нещо, над което в България би трябвало много да се постараем.

Повече време измежду природата
Шведите имат изключително отношение към времето, прекарвано отвън удобните им къщи. С други думи, часовете, в които те са на открито, са най-малко толкоз важнви, колкото постигането на оптимален комфорт в тяхната лична обител. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че през част от годината излизането измежду природата се трансформира в прекомерно рисковано деяние, по тази причина всеки малко по-топъл ден би трябвало да бъде употребен оптимално добре.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР