Ползването на работна ръка от други региони при прибирането на

...
Ползването на работна ръка от други региони при прибирането на
Коментари Харесай

Реколтата ще се бере еднопосочно и на прибежки за храна

Ползването на работна ръка от други райони при прибирането на реколтата наложи характерни ограничения поради ковид. Те влизат в действие последователно съгласно интервала на брането – в масивите с ранни череши към този момент щъкат хора, а паниката край розовите насаждения ще се усилва през идните дни. До момента няма централно предписание, решенията се вземат в общините или от локалните държавни институции. Основното в ограниченията е, че сезонните служащи ще би трябвало да живеят надалеч от обитаемоте места, ще пазарят небрежно в магазините и ще се трудят на дистанция между тях.

Така да вземем за пример кметът на община Павел баня Иса Бесоолу е издал заповед берачите, които идват от други места, да нощуват най малко на 1 км от селищата. Работодателят би трябвало да достави мястото за спане с вода за питейни и санитарни потребности, както и да обезпечи една химическа тоалетна на всеки 20 души. Контакти с локалното население не се позволяват, а достъпът до селищата е стеснен. В свободното време самобитният карантинен лагер

 

ще може да бъде напускан от " отговорници - бригадири "

 

за извършване на покупки - само че единствено сред 18 и 20 часа в питателните магазини. Хората, пристигнали от други общини, ще би трябвало да бъдат и регистрирани в полицията. Останалите ограничения, които важат за всички берачи и притежатели на рози в Павел баня, са: лица под 14 години и с грипоподобни признаци не се позволяват, изчакващите край кантара следва да са на най-малко петър и половина разстояние, придвижването из масивите е еднопосочно, би трябвало да се обезпечат вода, сапун, дезинфектанти; и всичко най-после да се почиства.

В Кюстендилско към момента не са написани съответни ограничения за черешите, само че е ясно, че ще има много изкупни пунктове, с цел да не се струпват хора. Черешови блокове има и в Бургаска област, а се чакат служащи от сливенския район, където заболеваемостта е много по-висока.   " С писмо съм уведомил кметовете да предприемат всички ограничения по закон и да провеждат по този начин черешобера, че да лимитират оптимално напускането на блока, а и да няма допир с обитаемоте места ", разяснява пред " Сега " шефът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров. Арендаторите и притежателите ще би трябвало да обезпечат вода, храна и дезинфектанти. " Искрено се надявам да го съблюдават, тъй като е

 

значимо за всички нас да запазим

 

епидемиологичната конюнктура ", добави Паздеров.

По принцип нощуването на сезонните служащи и до момента ставаше най-много на полето - в бараки, фургони, палатки или пригодени някак каруци. Новото е, че би трябвало да се пази висока хигиена, на бива да има скупчвания и вървене до селищата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР