Ползването на обществено достъпни USB зарядни крие риск за сигурността(снимка:

...
Ползването на обществено достъпни USB зарядни крие риск за сигурността(снимка:
Коментари Харесай

ФБР: Обществените USB зарядни разпространяват вируси


Ползването на публично налични USB зарядни крие риск за сигурността
(снимка: USBDenver / Twitter)

Ф едералното бюро за следствие предупр е д и потребителите на смарт телефони и други мобилни устройства за риска от потребление на безплатните USB станции за зареждане, конфигурирани на публични места.

Според бюрото, доста от тези устройства могат да бъдат следени от измамници и киберпрестъпници – свързването на смарт телефон, таблет или преносим компютър може да докара до заразяване със злотворен програмен продукт.

„ Избягвайте да употребявате безвъзмездни зарядни устройства на летища, хотели или молове. Нападателите са намерили метод да употребяват обществени USB портове за качване на злотворен и шпионски програмен продукт на устройствата ”, се споделя в изказване на бюрото.
още по темата
Вместо това ФБР поучава хората да носят със себе си лично зарядно устройство с USB кабел и да го включват в електрически контакт, отбелязва CNBC в репортаж за киберзаплахата.

Бюрото разгласява рекомендациите на уеб страницата си. В изказването не се загатват съответни случаи на вреди при потребление на публични зарядни устройства. От офиса на ФБР в Денвър споделят, че обявата има целесъобразен темперамент и нито един съответен случай не е причина за това.

По-рано Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC) съобщи, че хакването на джаджи посредством публични зарядни устройства с следващо евакуиране на злотворен програмен продукт (juice jacking) е известно от 2021 година Този програмен продукт прихваща потребителски регистрационни данни, свързани с разнообразни услуги.

FCC, сходно на ФБР, също посъветва потребителите да заобикалят включването на телефони и други електронни джаджи в публични зарядни устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР