Получаваме огромни субсидии от ЕС за земеделския сектор, но властта

...
Получаваме огромни субсидии от ЕС за земеделския сектор, но властта
Коментари Харесай

Мехмед Дикме посочи кога да очакваме драстично намаление на основни продукти

Получаваме големи дотации от Европейски Съюз за земеделския бранш, само че властта не ги изразходва по предопределение. В последните години зеленчукопроизводството беше пренебрегнато, изключително оранжерийното. Това сподели в изявление за Nova News някогашният аграрни министър Мехмед Дикме.

По думите му равнището на политиците ни е такова, че решенията им не са на база справедливи разбори за положението на бранша.

България от десетки години внася говеждо месо, а имаме голям капацитет в свиневъдството и птицевъдството. Държавата е абдикирала, трябваше да даде по-добро субсидиране за производството на месо. Европейска комисия ни дава пари за субсидиране на земеделието и в това време няма хора, които да създадат стратегиите, с цел да се подтиква потреблението на месо у нас, разяснява Дикме.

Бившият аграрни министър предвижда, че цените на агнешкото и яйцата ще доближат своя пик към Великден, само че по-късно ще настъпи " фрапантно понижение ", изключително при млечните артикули.

Относно концепцията за въвеждане на таван на надценките Мехмед Дикме акцентира, че " не е работа на страната да лимитира цените ".

Държавата би трябвало да подтиква производството, да основава конкурентна среда и да следи да няма картели. Не е нейна работа да поставя таван на надценките в изискванията на пазарна стопанска система, съобщи той.

В умозаключение Дикме изрази недоумението си за какво продължаваме да внасяме пшеница от Украйна, в случай че хамбарите ни са претъпкани със зърно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР