Полското правителство, което едва не наложи пълна забрана на абортите,

...
Полското правителство, което едва не наложи пълна забрана на абортите,
Коментари Харесай

Полша създава регистър на бременностите

Полското държавно управление, което едвам не наложи цялостна възбрана на абортите, се сблъска с обвинявания, че основава " указател на бременностите “ в миг, когато Варшава уголемява събирането на цифрови медицински данни за пациентите, съобщи Българска телеграфна агенция. Защитници на правата на дамите и опозиционни политици се притесняват, че дамите се изправят пред невиждано наблюдаване, поради консервативните възгледи на ръководещата партия, която към този момент стегна законите за аборта, считани така и така за едни от най-ограничаващите в Европа.

Опасението е, че спомагателните данни може да бъдат употребявани от полицията и прокуратурата против дами, чиято бременност е била прекратена, даже и в случаи на импровизиран аборт, или че те могат да бъдат проследявани от страната, в случай че поръчат хапчета за аборт или в случай че пътуват в чужбина, с цел да създадат аборт.

" Регистърът на бременността в страна с съвсем цялостна възбрана на абортите е отблъскващ ", разяснява Агнешка Дземянович-Бонк, народен представител от левицата.

Въпросът притегли публичното внимание, откакто през днешния ден министърът на опазването на здравето Адам Неджелски подписа наредба, издадена в петък, която уголемява количеството информация, която ще се съхранява в централна база данни за пациенти, в това число информация за алергии, кръвни групи и бременност.

Говорителят на здравното министерство се опита да разсее безпокойството, като уточни, че достъп до данните ще имат единствено медицински чиновници и че измененията се вкарват по рекомендация на Европейския съюз.

Марта Лемпарт, водач на група за правата на дамите, Women's Strike, сподели, че не има вяра на държавното управление да пази информация за бременността на дамите от полицията и прокуратурата. Тя сподели пред " Асошиейтед прес ", че полицията в Полша към този момент разпитва дамите по какъв начин приключва бременността им, осведомени от недоволни сътрудници.

" Да бъдеш бременна значи, че полицията може да пристигна при теб когато и да е, както и прокурорите, с цел да ти задават въпроси за бременността ти ", сподели Лемпарт.

Новата система значи, че доста полски дами към този момент ще заобикалят държавната здравна система по време на бременността си, като по-богатите дами търсят частно лекуване или пътуват в чужбина, даже за пренатални грижи.

Междувременно по-бедните дами в Полша ще бъдат изправени пред нараснал риск от медицински проблеми или даже гибел, като заобикалят пренаталните грижи, притеснява се Лемпарт.

В Полша дамите, които желаят да пресечен бременността си, си поръчват таблетки за тази цел или отпътуват за Германия, Чехия и други страни, където процедурата е разрешена. Приемането на сходни таблетки по лична воля е законно в централноевропейската страна, само че оказването на помощ на различен да прекъсне бременността си е неразрешено, предава Българска телеграфна агенция.
На цинизма в Полша дамите дават отговор с митинги
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР